1.juli skærpes CO2-krav for nybyggeri ned til 150 kvadratmeter
Få boligejere ved, at der kommer CO2-grænseværdier på nybyggede boliger i 2025. Men hvad med håndværkerne? Om godt og vel et halvt år træder det nye Bygningsreglement, BR25 i kraft, og dermed også nye CO2-grænseværdier for nybyggeri
Af Dan Bjerring
Efter 1. juli bliver også enfamiliehuse over 150 kvadratmeter underlagt krav til udledninger, men en ny undersøgelse fra Timberman viser, at 83 procent af boligejerne ikke kender til de nye regler.
En forbrugerundersøgelse fra Timberman, som er foretaget blandt flere end 2.000 boligejere viser, at 80 procent af de danske boligejere ikke har hørt om de nye CO2-grænseværdier, som træder i kraft til næste år.
Administrerende direktør i Timberman, Mogens Fisker understreger, at byggebranchen ved, at der kommer grænseværdier for nybyggeri under 1.000 kvadratmeter, som er det nuværende skæringspunkt i det gældende bygningsreglement:
- Selv om der stadig er mere end seks måneder til, at det nye Bygningsreglement træder i kraft, sætter det da nogle tanker i gang, at kun to ud af ti danske boligejere kender til de nye grænseværdier, siger, han.
Totalentreprenør kender svarene
I de fleste tilfælde vil det være en totalentreprenør eller rådgiver, som står for udregningerne, men det er ejeren af boligen, som har ansvaret for, at byggeriet overholder grænseværdierne og dermed lever op til lovgivningen.
Som privat bygherre er det derfor vigtigt, at ens bolig lever op til de nye grænseværdier for at sikre sig, at man i fremtiden kan få godkendt ibrugtagning af sin bolig.
Blandt de boligejere, som ved, at der kommer nye grænseværdier, viser undersøgelsen også, at det kun er 2,9 procent af dem, som kender til de præcise CO2-grænseværdier, mens 53,6 procent svarer, at de intet kendskab har til grænseværdierne.
Skal dokumentere LCA-Beregning
Allerede nu gælder krav om, at nybyggede boliger skal kunne dokumentere, at der er foretaget en LCA-beregning, før der kan gives ibrugtagningstilladelse af boligen.
Men når der til næste år fastsættes egentlige grænseværdier for nybyggede enfamiliehuse over 150 kvadratmeter, kan man som privat bygherre med fordel sætte sig mere ind i lovkravene.
Mogens Fisker slår dog også fast, at der ikke er nogen grund til at ”male fanden på væggen”:
- Det ikke er nødvendigt at kende Bygningsreglementet fra ende til anden. Men står man med drømmen om at bygge en ny bolig eller tilbygning, kan det være en fordel at kende til grænseværdierne, så man kan stille spørgsmål og være tryg ved, at ens nybyggeri overholder lovgivningen, siger han.