LCA
LCA
scroll
30 ladepladser ved Fynske Motorvej30 lynladepladser med 300 kW og solceller på taget åbner i Langeskov på Fyn i sensommeren 2024. Visualisering: AART Designers for Inventarrum

30 ladepladser ved Fynske Motorvej

Vejdirektoratet sætter nu gang i byggeriet af en ny ladepark med 30 lynladepladser til elbiler og udvidelse af den eksisterende samkørselplads i Langeskov

Af Dan Bjerring
Christiansborg


Antallet af elbiler i Danmark stiger, og det samme gør antallet af offentligt tilgængelige ladepladser.

Ifølge Transportministeriet er antallet af hurtig- og lynladere mangedoblet i 2023, og den udvikling fortsætter i år, hvor Vejdirektoratet blandt andet åbner en ny stor ladepark i Langeskov på Fyn.

Transportminister Thomas Danielsen (V) peger på, at omkring halvdelen af alle nyregistrerede biler er i dag elbiler, og det stiller krav til ladeinfrastruktur:

- Det er derfor en glædelig nyhed for elbilejerne, hver gang Vejdirektoratet eller andre aktører på markedet sætter en ny ladestander op, siger ministeren.

Ved samkørselsplads
Den nye ladepark bliver bygget ved samkørselpladsen ved afkørsel langs Fynske Motorvej.

Her kommer der 30 lynladepladser, hvoraf fire pladser er til biler med trailer, campingvogn og lignende samt handicapkøretøjer.

Lynladerne får en effekt på op til 300 kW og skal af hensyn til priskonkurrencen drives af to forskellige ladeoperatører - Fastned og EDF Danmark.

Kan cirkulere rundt
Vejdirektoratet har stort fokus på indretning og tilgængelighed af ladeparken. Udover en placering tæt på motorvejen indrettes ladeparken, så bilisterne kan cirkulere rundt om ladestanderne og nemt finde en ledig stander.

Derudover øges tilgængeligheden for personer med handicap, hvor nogle af ladepladserne er gjort særligt brede, ligesom ladestanderne er placeret i niveau med kørebanen.

Ladeparken overdækkes, så bilisterne kan stå i læ for sol og regn, og på taget etableres solceller. Samkørselpladsen udvides til 38 p-pladser.

Vejdirektoratet forventer, at åbne den nye plads og ladepark i tredje kvartal 2024.

Flere offentlige lynladere på vej
I løbet af 2024 sætter Vejdirektoratet også strøm til otte ladepladser i Aalborg Ø, fire lynladepladser langs rute 21 i Grevinge og to lynladepladser langs E55 i Væggerløse.

Derudover får rastepladserne Storkereden og Lærkereden i Nordsjælland også en ladepark med henholdsvis otte og fire lynladepladser.

I 2026 står yderligere 22 nye ladeparker klar med samlet set 288 lynladepladser på rastepladser i Danmark.


23/2 2024