
Bygningsreglement belønner store sommerhuses klimaaftryk
Bygges et sommerhus på over 150 kvadratmeter er bæredygtighedskravene mindre, end tilfældet er for et mindre sommerhus
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Folketingets Boligudvalg har bedt social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) redegøre for, hvilke konsekvenser de nye regler for CO2 grænseværdier for nybyggeri, og den korte implementeringsfrist, har for byggeerhvervet.
Der henvises til en artikel i klimamonitor, hvor der peges på, at et bredt flertal i Folketinget sidste år strammede klimakravene til byggeriet.
De nye krav, som skal følges fra 1. juli betyder, at bygges et sommerhus på over 150 kvadratmeter er bæredygtighedskravene mindre, end tilfældet er for et mindre sommerhus.
Mere klimabelastende
Det betyder i praksis, at der sandsynligvis bygges flere store sommerhuse – som vel at mærke er mere klimabelastende med større energiforbrug, end for de små sommerhuse.
Ifølge boligministeren fremgår det af aftalen om en national strategi for bæredygtigt byggeri, at der skal indfases krav i Bygningsreglementet til bygningers klimaaftryk.
Kravene blev indført fra 2023 og strammes trinvist frem mod 2029. Af aftalen fremgår det, at aftaleparterne mødes hvert andet år med henblik på fastsættelse af CO2e-grænseværdierne ud fra den nyeste viden og data.
Skønnes at omfatte 85 procent
Sidste år blev det besluttet at fremskynde den grønne omstilling af byggeriet med yderligere initiativer for at begrænse byggeriets klimapåvirkninger og ressourceforbrug:
- Aftalen medfører, at en større del af nybyggeriet omfattes af CO2e-kravene, samt at CO2e-grænseværdierne strammes og differentieres på tværs af de omfattede bygningstyper.
- Det vurderes, at de nye krav til bygningers klimaaftryk vil medføre, at cirka 85 procent af det omfattede nybyggeri skal præstere bedre klimamæssigt i forhold til 2021, oplyser Sophie Hæstorp Andersen.