LCA
LCA
scroll
Dansk økonomi har det ligesom sporten – grundformen er i ordenCheføkonom Bo Sandberg ser lys fremtid forude for dansk økonomi

Dansk økonomi har det ligesom sporten – grundformen er i orden

Den økonomiske grundform i dansk økonomi er så bomstærk, at der ikke er en truende konkursbølge - hverken nu eller i den kommende tid

Af Dan Bjerring

Der er fuldt tryk på sporten foran tv-skærmen denne sommer – ikke mindst når det lunefulde danske sommervejr tages i betragtning.

Tour de France, EM fodbold, Wimbledon tennis, British Open i golf, og OL med en lang række af ventende danske triumfer venter lige om døren.

Derfor skal man da heller ikke forvente, at det bliver konkurs-statistikken, der kommer til at fravriste opmærksomheden fra sportsbegivenhederne.

Masser af udfordringer
Bo Sandberg, der er cheføkonom i brancheforeningen Aktive Ejere, henviser i øvrigt til, at der de seneste fire år har masser af udfordringer for de danske virksomheder:

- Corona, inflation på himmelflugt, stigende renter, høje materialepriser og krig i Ukraine. dertil kommer varige påvirkninger som kunstig intelligens, klimatilpasning og geopolitisk usikkerhed, siger Bo Sandberg.

Han ser på den baggrund, at tallene for konkurser ikke er bemærkelsesværdigt høje:

- Man må bare konstatere, at den økonomiske grundform i dansk økonomi er så bomstærk, at der ikke er en truende konkursbølge hverken nu eller i den kommende tid, siger han til BygTek.

950 tabte job
I juni var der ifølge Danmarks Statistik 201 konkurser blandt aktive virksomheder, når der korrigeres for sæsonudsving. Og i 1. halvår 2024 har der samlet set været 21 procent færre konkurser end i 1. halvår 2023:

- De 201 konkurser i juni medførte i alt 950 tabte job, hvilket historisk set ligger ret nøjagtigt på gennemsnittet omkring cirka 950 berørte job om måneden de seneste 10 år. Konkurser har indlysende ubehagelige konsekvenser for ansatte, investorer, kreditorer og underleverandører.

- Men som overordnet historisk betragtning er det sundt for erhvervslivet og for samfundsøkonomien med en høj virksomhedsdynamik, hvor nye virksomheder opstår og ikke-levedygtige virksomheder bukker under, siger Aktive Ejeres cheføkonom

7/7 2024