Debat: SKROT det nye ejendomsskattesystem
Hvis ikke at de mange tusinder af ansatte i den statslige administration kan finde ud af at lave en lovgivning, der virker, så er det nok lovgivningen og de ansatte, der er noget galt med – ikke borgerne, mener BygTek-journalist, Dan Bjerring
Der er næppe tvivl om, at der hos Kammeradvokaten sidste år blev plads til ekstra store julegaver.
Det må man da i det mindste håbe, når Skatteministeriet er så uduelige til at lave skattelovgivning, at man har brug for 88.000 eksterne konsulenttimer fra Kammeradvokaten i forbindelse med det nye ejendomsvurderingssystem, der har været forsinket i årevis og alligevel har vist sig fuldt af fejl.
Man må spørge sig selv, hvad i alverden det stigende antal Djøf'ere – hvoraf tusinder er jurister – i det statslige bureaukrati laver, når de ikke engang kan lave lovgivning, uden at de skal bruge eksterne konsulenter.
Og når der endelig er brug for en juridisk vurdering, bruger man 200 mio. kr. på at få denne vurdering fra en privat virksomhed. Ikke engang DET magter den samfundsklasse, som Mogens Glistrup kaldte ’PAPIRNUSSERNE.
Regeringen messer igen og igen om, at der skal anvendes færre konsulenter i det offentlige, men sagen omkring ejendomsvurderingssystemet viser med al uønskelig tydelighed, at det er tom snak.
Hvis ikke at de mange tusinder af ansatte i den statslige administration kan finde ud af at lave en lovgivning, der virker, så er det nok lovgivningen og de ansatte, der er noget galt med – IKKE borgerne.
For hvordan i alverden skal ganske almindelige danskere, der skal leve med konsekvenserne af en uduelig lovgivning, dog have en chance for at sætte sig ind i tingene?
At bruge næsten 200 mio. kr. på ekstern konsulentbistand fra kammeradvokaten alene til et ejendomsvurderingssystem, der har vist sig komplet udueligt og ubrugeligt, er en økonomisk skandale, som ikke bare den nuværende regering, men også tidligere regeringer må tage på sig.
Ejendomsvurderingerne har så voldsomme konsekvenser for borgere og virksomheder, at regeringen og det politiske flertal bør erkende, at det system, man har fundet frem til, bør skrottes, selv om det betyder et tab på flere milliarder kroner.
Det er bedre, at statsmagten lider tabet, end at hundredtusinder af borgere i egne boliger og virksomheder med erhvervsejendomme skal betale regningen for, at uduelige embedsmænd har lavet et udueligt system.
Af Dan Bjerring
Journalist
BygTek