Håndværkerfradrag er fra den politiske intensive afdeling
Aktive Ejere peger dog på, at regeringen kun afsætter 300 millioner kroner årligt til Håndværkerfradraget. I Sverige bruger man 19 milliarder ”svenske pesetas” årligt
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Samtidig med præsentationen af Finansloven præsenterede økonomiminister Stephanie Lohse (V) den økonomiske redegørelse for august, der endnu en gang viser, at dansk økonomi ikke bare er i superform, men at regeringen endnu en gang opkræver adskillige milliarder kroner mere i skatter og afgifter, end nødvendigt.
Regeringens skøn for den offentlige saldo 2024 er blevet opjusteret i løbet af året - fra +44 milliarder kroner i december, til +48 milliarder kroner i maj og senest nu +56 milliarder kroner i august.
Same procedure as every year
Cheføkonom Bo Sandberg fra Aktive Ejere noterer, at skiftende regeringer hvert eneste år, siden finanskrisen, har skønnet alt for pessimistisk.
I alt har der i de fjorten år 2010-2023 været et fejlskøn på 737 milliarder kroner, et gennemsnitligt årligt pessimistisk fejlskøn på 53 milliarder kroner. Det svarer til cirka to procent af BNP i årligt fejlskøn:
- Derfor er den gradvist mere positive vurdering af de offentlige finanser også henover 2024 såmænd blot, som det siges nytårsaften ”same procedure as every year, James”, siger Bo Sandberg.
Bemærkelsesværdigt fejlskøn
Han erkender, at det er ”hverken unormalt, odiøst eller kritisabelt”, at man ved indgangen af det enkelte år ikke præcis kan ramme, hvad så kompleks en størrelse, som den offentlige saldo, lander på ultimo året.
Han finder det dog bemærkelsesværdigt, at fejlskønnet i samtlige 14 - ud af 14 år er til den pessimistiske side, og givetvis også bliver det igen i 2024.
Negativt nedslagspunkt
Hvis man med økonombriller skal pege på et enkelt negativt nedslagspunkt, er det ifølge Aktive Ejere, at finanslovsforslaget 2025 er udtryk for en ekspansiv økonomisk politik med en såkaldt ”etårig finanseffekt på +0,5 procent af BNP” i en tid, hvor stimulansen til økonomien snarere i bedste fald burde være neutral:
- Håndværkerfradraget er en skattelettelse til forbrugerne, snarere end erhvervsstøtte. Det er fradraget, der ikke vil dø. Det har levet en omtumlet tilværelse ind og ud af den politiske intensive afdeling, og det har i sig selv været problematisk med denne stop-and-go-kurs henover årene, siger cheføkonom Bo Sandberg:.
19 milliarder svenske pesetas
Han opfordrer og til at slå koldt vand i blodet:
- Fra 2025 og frem afsætter regeringen 300 millioner kroner årligt til Håndværkerfradraget og 100 nye millioner oveni det eksisterende servicefradrag. Til sammenligning bruger man i Sverige 19 milliarder kroner årligt – ganske vist ”svenske pesetas” - på deres tilsvarende ordninger, som er mindst tyve gange mere generøse end de danske fradrag på noget tidspunkt har været, siger Bo Sandberg.