Kommune må ikke opkræve ågerpris for skorstensfejerarbejde
Skive krævede en ejendomsejer 2.502 kroner for skorstensfejning, selvom det udførte arbejde i forhold til taksterne fra Skorstensfejerlauget kun er 684 kroner
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Hans Kristian Skibby fra DanmarksDemokraterne har med henvisning til en konkret sag spurgt social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) oplyse, om Skive Kommune er forpligtet til kun at opkræve kommunale ejendomsbidrag for skorstensfejning for udført arbejde i henhold til den mellem Kommunernes Landsforening og Skorstensfejerlauget af 1778 indgåede aftale.
At kommunen ikke blot kan opkræve en tilfældig takst uden at kunne dokumentere det bagvedliggende udførte arbejde, eller om kommunen har ret til mere frit at fastsætte et bidrag for skorstensfejning – måske et ens bidrag for alle med skorstensfejning i kommunen.
Skive Kommune opkræver overpris
I et konkret tilfælde har Skive Kommune opkrævet en ejendomsejer et bidrag for skorstensfejning på 2.502 kroner, selvom det udførte arbejde i forhold til taksterne fra Skorstensfejerlauget, kun udgør 684 kroner.
Ministeren henviser i sit svar til, at ”Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for aftrækssystemer og fyringsanlæg” – i daglig tale ”Skorstensfejerbekendtgørelsen” - har hjemmel i Byggeloven
Må ikke overstige omkostninger
- Bekendtgørelsen fastsætter, at kommunalbestyrelsen skal sørge for, at skorstensfejerarbejde tilbydes kommunens borgere. Kommunalbestyrelsen beslutter, hvorledes dette tilbud nærmere skal tilrettelægges.
- Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at bygningsejere skal betale et gebyr for det lovpligtige skorstensfejerarbejde. Kommunalbestyrelsen fastsætter beregningsmåden for gebyrerne, gebyrstørrelsen og forfaldstid. Gebyret for skorstensfejerarbejde må ikke overstige de faktiske omkostninger, oplyser ministeren.
Frit valg for boligejerne
Efter kommunalbestyrelsens beslutning kan gebyrerne opkræves sammen med ejendomsbidraget, ligesom eksempelvis betaling for renovation og rottebekæmpelse
- Bygningsejere har frit valg i forhold til, hvilken skorstensfejer de vil benytte. Der er ikke efter bekendtgørelsen krav om, at bygningsejere skal anvende den skorstensfejer, som kommunen har truffet aftale med. Hvis bygningsejer benytter en anden skorstensfejer, end den, kommunen har truffet aftale med, kan kommunen ikke opkræve skorstensfejergebyr, oplyser Sophie Hæstorp Andersen.
Hun noterer i øvrigt, at da det er kommunalbestyrelsens afgørelse, indebærer det, at eventuelle uenigheder i sidste ende vil skulle afgøres ved domstolene Derfor vil hun ikke kommentere på den konkrete sag.