Regeringen fokuserer på de færreste virksomheder
Regeringen har offentliggjort en ny strategi for iværksætteri, der skal sikre at flere nystartede virksomheder overlever og får succes
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Fokus i regeringens iværksætterudspil er, som sædvanlig fristes man til at konstatere, på de såkaldte højvækstvirksomheder. Formålet er, at de får så stor succes, at de indenfor de første år kan ansætte mange medarbejdere.
Men det viser blot endnu en gang, hvor langt der er fra de christiansborgske korridorer og ud i virkelighedens verden. For langt den største del af iværksætterne begynder deres virke indenfor helt traditioneller fag.
For Dansk Håndværk er ikke mindst bygge- og anlægsbranchen en målgruppe, og de seneste tal viser, at der i 2022 blev etableret 3.419 nye virksomheder – iværksættere - indenfor bygge- anlægsområdet. Det er knapt 10 procent af de i alt 39.214 nye virksomheder, der blev etableret.
Forskelligt i regioner
Fordelingen af de nye bygge- anlægsvirksomheder i forhold til fordelingen ud over landet viser, at der er tydelig forskel på, hvilke områder de nye iværksættere på bygge- anlægsområdet dukker op.
Ud af de 3.419 virksomheder på landsplan blev et stort antal etableret i Region Hovedstaden, hvor 1.119 nye iværksættere forsøgte sig.
Tallet for den øvrige del af Sjælland var kun 615. På Fyn og i Sønderjylland (Region Syddanmark) var tallet 563. Region Midtjylland stod for 776 nye iværksættere indenfor bygge- og anlægsområdet.
Helt skævt ser det ud i Region Nordjylland, hvor kun 310 iværksættere forsøgte sig indenfor Dansk Håndværks hovedfagområde.
Få højvækstvirksomheder
Ser man på de iværksættervirksomheder, der blev etableret i treårs perioden op til 2022, blev kun 204 karakteriseret som højvækstvirksomheder. Af dem var 42 indenfor bygge- og anlægsbranchen:
- Antallet af disse virksomheder er altså ganske beskedent sammenlignet med de mange, der etablerer en ’almindelig’ virksomhed, som vokser efter normale forhold - uden eksplosiv vækst. - Det skal dog huskes, at disse mange ’almindelige’ virksomheder rent faktisk udgør langt hovedparten af dansk erhvervsliv. Det er dem, der er afgørende for vores erhvervsstruktur, jobsammensætning og arbejdsmarked, siger direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk.
Bygge-anlæg klarer sig pænt
Han bemærker i øvrigt, at de 42 højvækstvirksomheder indenfor bygge- og anlægsbranchen faktisk kun blev overgået af området ’erhvervsservice’ med 69 højvækstvirksomheder, samt af området ’handel og transport’ med 60 højvækstvirksomheder.
Men de to områder har begge langt flere nye virksomheder - henholdsvis 5.691 og 7.647)- så procentuelt ligger bygge- og anlægsbranchen pænt.
FAKTA
Højvækstvirksomheder defineres som:
- Virksomheder, der har haft en gennemsnitlig årlig vækst på mindst 20 procent over en treårig periode, og som har haft fem eller flere ansatte i begyndelsen af vækstperioden.