LCA
LCA
scroll
Små virksomheder presses til urimelige forlig

Små virksomheder presses til urimelige forlig

Det rammer ikke mindst de små og mellemstore virksomheder hårdt, når der opstår tvist om betalingen for en udført opgave

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Og når så sagsbehandlingstiden hos domstolene er meget lang, så kan de lange sagsbehandlingstider misbruges af den stærke part til at presse de små virksomheder til at indgå forlig.

Ifølge TEKNIQ kan det vare op mod to år for borgere og virksomheder at få afgjort deres juridiske tvister:

- Det er helt urimeligt, lyder det fra TEKNIQ, der som konsekvens kan være nødt til at anbefale medlemmerne at indgå forlig i flere sager.

Vanskeligt at bevise
Linda Nordstrøm Nissen, der er underdirektør i TEKNIQ slår fast, at det er urimeligt lang tid at vente, fordi en uafklaret sag kan påvirke en virksomheds økonomi og ydeevne, især hvis der er uafklarede tvister om kontrakter eller ydelser:

- Og når sager trækkes i langdrag, kan det samtidig blive vanskeligt at bevise sin sag, da vidners hukommelse svækkes over tid, og medarbejdere kan skifte job, siger hun.

Problem for retssikkerheden
Den lange sagsbehandlingstid er altså et problem for retssikkerheden, og derfor er det uacceptabelt, at sagsbehandlingstiden fortsætter med at stige:

- Men realiteten er, at det kan være en fordel for at undgå de betydelige omkostninger ved en retssag, som bliver trukket i langdrag. Nu er det ofte penge, man strides om. For hver måned, der går, løber renterne på sagen, og det kan blive en dyr affære.

- Virksomhederne skal se det store billede og overveje, om et forlig kan være en hurtigere og mere omkostningseffektiv løsning, siger Linda Nordstrøm Nissen.

Ikke markante forbedringer
Selvom der er igangsat lovændringer for at nedbringe sagsbehandlingstiderne, forventes der ikke markante forbedringer på kort sigt.

Domstolsstyrelsen vurderer selv, at sagsbehandlingstiden vil være status quo eller svagt stigende i år.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ved retterne i 2023:

Civile sager: 22,5 måneder (byret + landsret)

Domsmandssager: 8,6 måneder

Nævningesager: 6,4 måneder

7/7 2024