Udsigt til mere biogas livstidsforlænger gasfyr i boliger
Lobbyisterne i fjernvarmebranchen og varmepumpevirksomhederne står nærmest i kø for at påvirke beslutningstagerne på Christiansborg
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Senest er det KLAR Forsyning på Øst- og Midtsjælland, der har rettet henvendelse til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg med ønske om et foretræde i forbindelse med Klimafolkemødet den 29. august.
KLAR Forsyning efterlyser klare politiske signaler om konvertering fra gas og ønsker en tydelig deadline for ny-installation af individuelle gasfyr.
Eksempelvis at der ikke må installeres nye gasfyr efter 2030. Det kan gøres ved at udstede et cirkulære for kommunal planlægning for nedlukning af gasnettet, ligesom det skete med cirkulæret om samfundsøkonomiske varmeplaner i efteråret 2022.
EU-aftale om nedlukning
Ifølge KLAR kan et nyt cirkulære indeholde retningslinjer for planlægningen gennem udgangspunkt i områder, hvor gas er blevet erstattet af fjernvarme:
- Energistyrelsen bør hurtigst muligt, inden 2026, udarbejde hjemmel for, at Evida kan implementere de kommunale varmeplaner, der indeholder planlægning for nedlukning af de lokale gasnet efter 2035, skriver KLAR Forsyning.
Der henvises i øvrigt til, at der i december 2023 på EU-niveau blev indgået en politisk aftale om brint- og gasmarkedspakken, som åbner et vindue for at kunne afkoble forbrugere fra gasdistributionsnettet.
Forvirrede borgere
KLAR Forsyning advarer om, at ’borgerne bliver forvirrede’ i deres varmevalg og spørger, hvorfor de ikke kan beholde deres gasfyr, når der overgås til biogas, som er grøn energi:
- Vi mener, at biogas er en kostbar ressource, som har sin eksistensberettigelse i det danske energisystem de steder, hvor der ikke er gode alternativer.
- Biogas er for værdifuld at bruge til individuel opvarmning, men skal bruges til industriprocesser, som kun svært elektrificeres, til spidslast/backup i fjernvarmen og til at erstatte fossile brændstoffer i udlandet, noterer KLAR Forsyning.
Dybt problematisk
Det har ellers været et klart signal fra et flertal i Folketinget, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr:
- Der blev nedsat en national krisestab på energiområdet (NEKST) med en arbejdsgruppe kaldet ’Farvel til gas i danske hjem’… Der installeres stadig årligt omkring 4.000 nye gasfyr med en gennemsnitlig levetid på omkring 18 år.
- Det er dybt problematisk, hvis udsigten til mere biogas i gasnettet kombineret med politisk uklarhed ender med at levetidsforlænge gasfyrene i de danske hjem efter 2035, skriver KLAR Forsyning til Folketingets udvalg.