LCA
LCA
scroll
Årets grønne tag skaber et terapeutisk og imødekommende miljøFoto: Kirstine Autzen.

Årets grønne tag skaber et terapeutisk og imødekommende miljø

Sansehaven oven på aktivitetstilbuddet Magneten på Frederiksberg er vinder af Green Roof Award. Prisen uddeles årligt af Scandinavian Green Infrastructure Association, og formålet er at hædre de bedste grønne tagløsninger i Skandinavien

Magneten i Frederiksberg Kommune er et kommunalt aktivitets- og samværstilbud til borgere med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse.

Masu Planning har designet og projekteret Magneten Sansehave, der giver brugerne et trygt, grønt og rekreativt frirum. Sansehaven er i år vinder af Green Roof Award i kategorien Intensive Green Roof.

Green Roof Award uddeles af Scandinavian Green Infrastructure Association, og af juryens motivation fremgår det blandt andet:

- Frem for alt er Magneten Sansehave et fremragende eksempel på en grøn taghave, der dækker flere behov og har stort fokus på de besøgendes trivsel og personalets arbejdsmiljø.

- Mange af havens brugere har forskellige former for fysiske eller mentale funktionsnedsættelser, og det inkluderende design sikrer, at alle besøgende kan nyde de terapeutiske fordele ved grønne omgivelser i et sikkert og imødekommende miljø.

- Det innovative design og den omhyggelige integration af forskellige beplantninger gør Magneten Sansehave til en værdig modtager af Green Roof Award.

Brugerbehov danner grundlag for det endelige design
Masu Planning er ansvarlige for landskabsprojektet, AI Arkitekter & Ingeniører er totalrådgiver på byggeriet med Møllerløkkegaard som entreprenør og Frederiksberg Kommune som bygherre.

Inden designarbejdet gik i gang, afholdt teamet en række møder med personale og brugere for at afdække deres særlige behov.

- Brugerinddragelsesprocessen resulterede i tre overordnede temaer, der efterfølgende dannede grundlag for inddelingen af haven i tre forskellige zoner. Grøntsagshaven har bistader, frugt og bær.

- Blomsterhaven fungerer som en oase for brugerne med intime opholdslommer med blomstrende stauder, insekter og fugle, mens bålhaven udgør et trygt, fælles samlingspunkt. De tre haver varierer i størrelse og stimulerer forskellige sanser til glæde for brugernes trivsel, siger Sune Oslev, partner i Masu Planning.

Udover de særlige sociale aspekter er der arbejdet med biodiversitetsfremmende tiltag samt lokal opsamling af regnvand, der efterfølgende anvendes til at vande sansehavens planter og blomster.

Green Roof Award består af to kategorier, og udover Magneten Sansehave er Alf Bjelkes Vei 22 i Oslo af Nord – Nordic Office of Architecture, kåret som vinder i extensive kategorien.

Magneten Sansehave

Landskabsarkitekt: Masu Planning
Totalrådgiver: AI Arkitekter & Ingeniører
Entreprenør: Møllerløkkegaard A/S
Bygherre: Frederiksberg Kommune
Areal: 1000 m2

Green Roof Award 

Scandinavian Green Infrastructure Association har siden 2000 uddelt Green Roof Award for at hædre det bedste, grønne tagprojekt i Skandinavien. Juryen består af:

Antti Auvinen, Vantaa stad, Finland
Bent Braskerud, Oslo kommune, Norge
Torben Eg Hoffmann, Byggros AS, Danmark
Tobias Emilsson, Sveriges Lantbruksuniversitet, Sverige
Tim Delshammar, VA Syd, Sverige
Tanja H Mason, Scandinavian Green Roof Institute AB, Sverige.

Tidligere vindere omfatter blandt andet Copenhill/Amager Bakke, Novo Nordisk, Emporia, Panum Instituttet, The Social Spine og Økern Portal.

-dc

29/5 2024