
Danmarks mest inspirerende træbyggeri skal igen kåres
Har din virksomhed medvirket til et træbyggeri med et højt ambitionsniveau for bæredygtige tiltag og et CO2-aftryk i lavemissionsklassen? Så er det nu muligt at nominere det til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024
I 2022 lancerede foreningen Træ i Byggeriet prisen Årets Lavemissions Træbyggeri.
Den tildeles byggerier, hvor der er anvendt træ som byggemateriale, og som har et højt ambitionsniveau, et lavt klimaaftryk og et spændende design, der alt sammen er til inspiration for resten af byggebranchen.
Frem til den 6. januar 2025 er det muligt at nominere de ekstraordinære byggeprojekter til prisen.
- Vores erfaringer fra tidligere år er, at der findes rigtig mange enormt inspirerende byggeprojekter rundt omkring i det danske land, og de byggeprojekter vil vi gerne hylde.
- Vi står lige midt i en omfattende grøn omstilling, hvor alle hele tiden udvikler sig og løbende bliver bedre til at bygge med et CO2-aftryk i lavemissionsklassen til fordel for klimaet og samtidig have et spændende design, der pryder gadebilledet.
- Og når bygherrer, arkitekter, ingeniører og leverandører i fællesskab formår det, fortjener det at blive vist frem. Vi skal inspirere og ikke mindst lære af hinanden, og netop det er formålet med prisen, lyder det fra sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen.
Sidste år var de tre nomirede byggeprojekter Tversted House i den lille nordjyske badeby Tversted tæt på Hjørring, det femetagers boligbyggeri MiniCO2 Etagehus ’Træ’ i Fredericia samt kontorbyggeriet ’Træ’ i Aarhus Sydhavn, som med sine 20 etager er Danmarks højeste træhus.
- I sidste ende løb MiniCO2 Etagehus ’Træ’ i Fredericia med prisen som Årets Lavemissions Træbyggeri 2023.
- Ikke alene opfyldte det kravene til de lave CO2-aftryk i den frivillige lavemissionsklasse, men samtidig havde byggeriet et vigtigt bidrag med ny viden om brand- og lydforhold i etagehuse i træ, som kan være med til at bane vejen mod implementering af præaccepterede løsninger på området.
- Projektet var og er en kæmpe inspiration til fremtidens etagebyggeri, forklarer Lauritz Rasmussen.
Dommerkomitéen består igen i år af erfarne fagfolk inden for byggebranchen, herunder Martin L. Petersen, adm. direktør i Frøslev Træ, Mikael Koch, arkitekt og direktør hos Træinformation, Rob Marsh, bæredygtighedschef i C.F. Møller Architects, Christian O. Clorius, adm. dir. i Trelleborg, og Lauritz Rasmussen, sekretariatschef i Træ i Byggeriet.
- Vi glæder os til at se, hvilke spændende byggerier, der bliver indstillet i år. Alle har mulighed for at nominere det byggeri, som, de mener, er Årets Lavemissions Træbyggeri 2024.
- Det vil være både bygherren, arkitekten, ingeniøren og entreprenøren, der vinder prisen i fællesskab – alle er nemlig fælles om at skabe et byggeri, der både er til gavn for klimaet og designmæssigt spændende, siger Lauritz Rasmussen.
De tre nominerede projekter offentliggøres i slutningen af marts 2025, og vinderen af Årets Lavemissions Træbyggeri 2024 vil blive afsløret på konferencen Build in Wood i København den 20. maj 2025.
Projekter kan indstilles til prisen på Træ i Byggeriets hjemmeside.
Bedømmelseskriterier
Formålet med prisen er at anerkende aktører indenfor byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har fokus på, at byggeriet opføres med et lavt CO2-aftryk i lavemissionsklassen.
For at blive nomineret til Årets Lavemissions Træbyggeri 2024 skal følgende kriterier kunne opfyldes:
• Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2024
• Byggeriet skal være et træbyggeri
• Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) iht. gældende BR18 regler udført med LCAbyg
• Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til lavemissionsklassen. Foreningen har på baggrund af den nye differentiering mellem bygningskategorier i lavemissionsklassen for 2025 lavet følgende vægtet omregning af 2023-lavemissionsklassen, som skal opfyldes:
Enfamiliehuse, rækkehuse og tiny houses samt ferieboliger over 150 m2: <7,4 kg CO2 ækvivalenter/m2/år:
Etageboliger: <8,4 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
Kontorbygninger: <8,4 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
Institutioner: <8,8 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
Andet nybyggeri: <8,8 kg CO2 ækvivalenter/m2/år
• Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret.
• Der skal sammen med nomineringerne vedlægges plantegning, billeder og illustrationer af byggeriet samt byggeriets LCAbyg-fil i ’lb5-format’.
-dc