LCA
LCA
scroll
Kun 160 ledige vvs’er - og 167 elektrikere

Kun 160 ledige vvs’er - og 167 elektrikere

Antallet af konkurser blandt de danske virksomheder er stigende, men for el-branchen er tallet let faldende, mens det er meget svagt stigende for vvs-branchen

Af Dan Bjerring

Landets vvs- og elinstallatører går øjensynligt gode tider i møde. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. I stedet advarer TEKNIQ – og det er ikke noget nyt - mod mangel på kvalificerede medarbejdere.

Konkurstallene står i kontrast til den overordnede tendens, hvor sidste år bød på det højeste antal konkurser siden 2010. Bygge- og anlægsbranchen tegnede sig for en større andel af konkurserne, men ikke installationsbranchen.

Solid installationsbranche
Samtidig viser de nyeste ledighedstal, at ledigheden stadig er lav, og der er et tårnhøjt behov for kvalificerede medarbejdere.

Blandt elektrikerne er ledigheden kun 0,9 procent:
- Det er godt at se, hvor solid installationsbranchen er, men når man sammenholder det med ledighedstallene, tydeliggør det også en problemstilling, der til løbende bliver mere og mere alvorlig. Der er en akut mangel på kvalificerede medarbejdere i det tekniske erhvervsliv, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, der er økonom i TEKNIQ.

I installationsbranchen som helhed er ledigheden på under to procent, og det kun er en lille stigning siden 2022. Der er faktisk kun 160 fuldtidsledige inden for vvs-området og 167 inden for el-området.

Nok at lave
Der er altså ikke meget arbejdskraft at finde til en branche, hvor der er nok at lave, hvilket konkurstallene bekræfter.

Færre el-virksomheder er gået konkurs i 2023 end i 2022, og i vvs-branchen er det kun to yderligere virksomheder, der er gået konkurs i 2023 sammenlignet med året inden.
- Konkurstallene bekræfter vores formodning om, at der er nok at lave for virksomhederne, og at ordrebeholdningen stadig er god. Derfor er det også problematisk, at der både nu og i fremtiden mangler kvalificerede medarbejdere. Vi ved, at vores medlemmer er klar til at ansætte. Men hænderne mangler, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.

11/1 2024