Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Byggeriet sætter fokus på højere produktivitet og færre ulykkerEnemærke & Petersen er en af dem, der har gjort noget ved det og har gennem et optimeringsprojekt allerede sparet en million kroner. Det fortæller de om på konferencen i dag.

Byggeriet sætter fokus på højere produktivitet og færre ulykker

Byggebranchen er for dårlige til at planlægge. Det giver en masse spildtid og koster arbejdsulykker, er både byggeriets parter og bygherrer enige om. Derfor har 150 virksomhedsledere i dag sat hinanden i stævne

Del artiklen på

Byggeriet er for dårligt til at planlægge sine projekter. Ikke alene betyder det, at op mod 70 pct. af tiden på byggepladserne er spildtid, det fører også til flere ulykker og nedslidning blandt medarbejderne.

Derfor er der et stort potentiale i at gentænke processerne bl.a. via de såkaldte Lean-principper. Emnet belyses i dag på en stor konference med over 150 virksomhedsledere fra hele byggeriet. Det er foreningerne Lean Construction, BAT Kartellet, Bygherreforeningen og Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, som står bag.

Det går den forkerte vej
Byggebranchens skades- og ulykkesstatistikker går ligesom produktiviteten den forkerte vej. Byggeriet får ikke gennemtænkt, planlagt og implementeret sine processer godt nok, hvilket både koster på bundlinjen og på arbejdsmiljøet. Der er store gevinster at hente ved at optimere processerne, siger en samstemmende branche og understøttes af bl.a. forskningen.

- Hvor mange andre brancher de senere år har oplevet højere produktivitet som følge af bl.a. ny teknologi, optimering og disruption, har byggebranchen ikke rykket sig nævneværdigt siden halvfemserne. Hele 60 pct. af aktørerne på tværs af branchen svarer i en ny spørgeskemaundersøgelse, at byggeriets produktivitet står stille eller ligefrem er gået tilbage de seneste 10 år, siger Jakob Lemming, der er formand for Lean Construction Danmark og afdelingsleder for Center for Diplomingeniøruddannelse på DTU.

Han henviser til en undersøgelse som Lean Construction Danmark netop har fortaget i branchen. Tallene understøttes af undersøgelser fra bl.a. Danmarks Statistik og SBi. Eksempelvis viser gentagende studier, at op mod 70 pct. af arbejdstiden på en byggeplads i virkeligheden er spild- eller ventetid.

Det giver flere ulykker
Desværre følger byggeriets arbejdsmiljø samme kedelige tendens. Med 5.000 ulykker om året er byggebranchen stadig et farligt sted at udføre sit arbejde, ifølge den årlige statistik fra Arbejdstilsynet.

Risikoen for alvorlige ulykker og fysisk overbelastning, f.eks. ved tunge løft, er mere end dobbelt så høj i byggeriet sammenlignet med gennemsnittet af alle brancher.

Således skulle det være en win-win situation for alle at indarbejde bedre processer, så der opstår færre uhensigtsmæssige, fordyrende og farlige situationer.

Fagforeninger i byggebranchen anbefaler da også deres medlemmer at arbejde struktureret med processer. Kim Lind Larsen, formand for 3F og BAT-kartellet, der dækker syv fagforeninger inden for bygge- og anlægssektoren, udtaler:

- Vi kan se, at når byggeriet er tilrettelagt fra top til bund og på tværs af fag, så er der ikke nær så mange arbejdsulykker, og medarbejderne er meget mere glade og engagerede i deres arbejde. Den helt store gevinst ved lean er et bedre arbejdsmiljø.

Bygherrer ser store gevinster ved bedre styring
Bygherrerne som igangsætter og bestiller byggeri for trecifrede milliardbeløb hvert år, kan også se potentialet. Rolf Andersson, formand for Bygherreforeningen og byggedirektør i KAB, udtaler:

- Her er store gevinster at hente for os som indkøbere af byggeri, for branchen og for samfundet generelt. Det vil ikke alene føre til bedre priser og øget konkurrencekraft i byggeriet, men det kan også hindre, at folk forlader branchen i utide pga. skader, nedslidning eller det som er værre. Og det er nok så vigtigt i en situation, hvor vi mangler hænder og skal passe på de offentlige udgifter.

Løsningerne har ligget der i årevis
Værktøjerne til at forbedre både arbejdsmiljø og produktivitet gennem lean har været frit tilgængelige i over 15 år. Alligevel mangler de stadig et gennembrud i branchen.

- Lean Construction og procesforbedringer er desværre for sjældent prioriteret. Der er egentlig bred enighed i branchen om at det giver stor værdi. Men der er nok over mange år skabt kultur og traditioner, der er svære at bryde. Det kræver en indsats på tværs af fagligheder, som drives af både topledelse og de udførende. Vi har derfor alle et ansvar for at sikre, at der bliver taget hånd om processerne, forklarer Jakob Lemming, formand for Lean Construction Danmark.

Han bakkes op af formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, Palle Adamsen, som også er direktør i Lejerbo. Han understreger, at arbejdet med nye processer er et lederansvar.

- Forretningsmæssigt giver det mening at fokusere på sammenhængen mellem produktivitet og arbejdsmiljø. Derfor er vi glade for et initiativ som denne konference, hvor virksomhedsledere fra hele byggeriet kan blive klogere på, hvordan de kan understøtte de nødvendige procesforandringer. For det er et initiativ som skal tages på lederniveau, hvis det skal udbredes i organisationerne.

Program på konference
På konferencen i dag vil en række ledere, eksperter og praktikere dele ud af deres erfaringer i at arbejde med lean og arbejdsmiljø. Her vil bl.a. være oplæg fra adm. direktør i Carlsberg Byen, Jens Nyhus og projektdirektør Kristoffer Plenge-Brandt fra Københavns Lufthavn. Desuden vil der være input fra tidligere CEO i Mærsk Oil, Jakob Thomasen, som vil fortælle om hans erfaringer fra offshore-branchen med at sænke ulykkesstatistikken markant samtidig med at produktiviteten øgedes.

-jhn

Læs mere om Byggeri

21/8 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder