LCA
scroll
Forkert montering af sikkerhedswire kan koste kørekortet

Forkert montering af sikkerhedswire kan koste kørekortet

Otte bilister på den københavnske vestegn dømt i retten, fordi de ikke havde sat sikkerhedswire korrekt fast mellem deres bil og påløbsbremsen

Af Dan Bjerring

Mange håndværkevirksomheder benytter trailere, der er større, end de må benytte med almindeligt kørekort.

Det er efterhånden gået op for de fleste, at større trailere kræver et tillæg til det almindelige kørekort – et trailerkort – men til gengæld er der bekymrende mange, der ’glemmer’ at spænde sikkerhedswiren mellem bilen og traileren.

Inden for en uge er otte bilister på den københavnske vestegn dømt i retten, fordi de ikke havde sat sikkerhedswire korrekt fast mellem deres bil og påløbsbremsen på den påhængsvogn, de havde koblet på anhængertrækket.

Både bøde og ny køreprøve
Og straffen for at risikere en løbsk påhængsvogn er som udgangspunkt ikke bare en bøde på 2.500 kroner, men også betinget frakendelse af kørekortet i tre år og dertil hørende orienterende køreprøver.

Sikkerhedswiren skal aktivere påløbsbremse på påhængsvognen, så den standser, hvis uheldet er ude, og den falder af trækket.

På tværs af motorvej
Uheldet var eksempelvis ude, da en 27-årig mandlig bilists anhængertræk med påhængsvogn faldt af midt på motorvejen.

Sikkerhedswiren var faktisk på, men virkede ikke, fordi den sad forkert – og derfor fortsatte påhængsvognen alene videre på tværs af motorvejen og endte i autoværnet 200 meter længere fremme.

Herreløs påhængsvogn
Politikommissær Claus Stoltenberg, som er leder af færdselsafdelingen ved Københavns Vestegns Politipeger på, at det selvfølgelig til stor fare for andre i trafikken, når en herreløs påhængsvogn pludselig kører førerløst rundt på motorvejen:

- Derfor er korrekt brug af sikkerhedswire noget, vi holder et løbende øje med, siger han.

Han oplyser, at påhængsvogne med en totalvægt - påhængsvognens vægt plus tilladt gods - over 750 kilo skal være forsynet med påløbsbremse – og at alle anhængere med påløbsbremse skal være fastgjort til den trækkende bils karosseri med en sikkerhedswire.

Inden for den første uge i marts har Retten i Glostrup idømt otte bilister bøder og betingede frakendelser, mens en niende afventer sin straf.

Ikke på anhænger krog
Har påhængsvognen påløbsbremse, skal korrekt montering af sikkerhedswire anvendes ifølge lovgivningen. Du kan kende en påløbsbremse på en sort gummimanchet nær påhængsvognens håndtag og kobling.

Sikkerhedswiren monteres korrekt i bilens karosseri, som typisk er et ’øje’ nær anhængertrækket. Wiren må IKKE monteres andre steder - eksempelvis på selve anhængerkrogen.


10/3 2024
 • Nyt besøgscenter uden styr på økonomi og ibrugtagningstidspunkt

  Nyt besøgscenter uden styr på økonomi og ibrugtagningstidspunkt

  politik ›Der graves på livet løs ved indgangen til Christiansborg, hvor der blandt andet skal etableres et nyt besøgscenter til Folketinget. Men endnu kender ingen reelt økonomien for projektet
 • Ret til fast-track kan mistes

  Ret til fast-track kan mistes

  politik ›Virksomheder, der ikke overholder reglerne, kan få frataget certificeringen til fast-track ordningen i et år
 • 31-årig dansk ingeniør blåstemples som en af fremtidens grønne ledere

  31-årig dansk ingeniør blåstemples som en af fremtidens grønne ledere

  byggeri ›Jesper Stuhr Andersen vinder i klima- og biodiversitetskategorien ved European Federation of Engineering Consultancy Associations’ Future Leaders-konkurrence for sit arbejde på et stort projekt inden for fangst og lagring af CO2 (CCS)
 • SMVdanmark vil have lavere skat på arbejde

  SMVdanmark vil have lavere skat på arbejde

  politik ›SMVdanmark advarer regeringen mod at øge det offentlige forbrug yderligere, fordi man har opjusteret det såkaldte økonomiske råderum. Det er dybt uansvarligt at øge det offentlige forbrug med 57 milliarder kroner
 • 40.000 gaskunder skiftede til fjernvarme eller varmepumpe

  40.000 gaskunder skiftede til fjernvarme eller varmepumpe

  politik ›Men i 2022 blev 4.421 gasfyr blevet opstillet og i 2023 var tallet 3.833 gasfyr. En del af disse er dog senere rapporteret nedtaget
 • Nyt erhvervsskoleudspil er endnu en narresut

  Nyt erhvervsskoleudspil er endnu en narresut

  politik ›Nyt udspil fra regeringen for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse. Finansministeriets fremskrivninger indikerer, at der i 2030 vil være cirka 70.000 færre faglærte end i 2022
 • Bliv bedre til at arbejde strategisk med bæredygtighed

  Bliv bedre til at arbejde strategisk med bæredygtighed

  byggeri ›Værdibyg har lanceret en digital udgivelse om bæredygtighedstiltag, som giver konkrete eksempler og inspiration til, hvordan man får mere bæredygtighed i dit byggeri uden at vælte budgettet
 • Med Hillerødmotorvejen som tag

  Med Hillerødmotorvejen som tag

  byggeri ›Lokale og Anlægsfonden har netop bevilliget to millioner kroner til et helt unikt idrætsanlæg til både cricket, mountainbikeryttere og løbere. Anlægget er placeret under Hillerødmotorvejen i Gladsaxe. Projektets titel er Slagsportscentret og Pitstoppet