Det rå betonlook får modspil af atriumtrappen af egetræ
Det nye Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet (SUND) har mange funktioner, der afspejles i de forskellige og omfattende gulvbelægninger
Af Marie Leth, journalist
Medicinstuderende på Aalborg Universitet (AAU) har fået en bygning, som stimulerer lysten til at studere, forske og blive klogere på menneskekroppen.
På AAU SUND er studiemiljøerne strøet ud over hele bygningen med rund hånd, så de studerende altid kan finde en krog til gruppearbejdet eller den intense eksamenslæsning. Samtidig er der laboratorier, undervisningsrum og auditorier til store forelæsninger.
Bag AAU SUND står Indigo Konsortiet som totalrådgiver. Projektet er løst i hovedentreprise af MT Højgaard.
- Der har været et virkelig godt samarbejde på tværs af gangen på det fælles byggepladskontor, hvor vi har siddet sammen med entreprenøren, byggeledelsen AAU og Vejdirektoratet. Det har været en fornøjelse, siger projektdirektør for Indigo Konsortiet, Lars Kirkegaard.
Samme toner lyder fra Miko Gulve, som har støbt undergulvene på projektet og stået for samtlige gulvbelægninger på projektet:
- I dag er det mere reglen end undtagelsen, at tidsplanen ikke holder. Men sådan har det ikke været her. Det har været godt kørt af MT Højgaard, og vi har haft et rigtig frugtbart samarbejde, siger projektleder hos Miko Gulve Claus Neubert.
Koblet til hospitalet
AAU SUND er designet som to aflange atriumbygninger, SUND 1 og SUND 2, der er forbundet af en mellemgang, der også huser ankomsten til fakultetet udefra. Fra den østlige bygning er der en koblingszone, der kobler fakultetet sammen med det kommende universitetshospital.
I og omkring koblingszonen er en række auditorier placeret, så de kan bruges af både fakultetet og hospitalet i en sund symbiose.
Arkitekturen i AAU SUND følger i høj grad de samme principper som universitetshospitalet, så hele anlægget fremstår homogent med en enkel, behagelig atmosfære, der ikke forstyrres af unødige materialeskift og modstridende farvestrategier, siger Lars Kirkegaard.
Mange forskellige gulvtyper
De enkelte studiemiljøer er markeret med forskellige typer gulv, som passer til funktionen i det enkelte rum. I det åbne atrium har gulvet et lidt råt betonlook med designgulv fra Weber.
Den kølige overflade brydes af den flotte atriumtrappe i højkantsparket af egetræ. På samme måde skaber varme egetræsgulve ved kaffemiljøerne en smuk kontrast til det grå betonlook. Træfelterne spiller sammen med træbokse på alle etager, der huser grupperum til de studerende.
Fra atriet og op i bygningen skifter gulvene karakter. Her er gangene beklædt med linoleum fra Gerflor, mens alle laboratoriegulve er beklædt med vinyl i hulkehl fra Gerflor.
- Vi har valgt at beklæde gulvet i SUND 1 med blålige toner, mens gulvet i SUND 2 har grønlige toner. På den måde opstår der en form for genkendelighed og wayfinding, som gør det lettere at orientere sig og vide, hvilken af de to bygninger du befinder dig i, siger Lars Kirkegaard.
For at sikre optimale lydforhold er der lagt et underlag med korkment under alle linoleumsgulve. Inde på kontorerne sørger tæppefliser fra Ege Carpets for at skabe et behageligt arbejdsmiljø for stedets mange forskere og undervisere.
- Det har været en rigtig god opgave for os. Vi har lagt cirka 15.000 m2 gulv i alt og haft 10 mand mere eller mindre fast på opgaven i mere end et halvt år. Jeg synes, at det er lykkedes os rigtig godt at få en pæn finish og få de mange forskellige typer gulv til at spille sammen og ramme hinanden præcist. Det er et projekt, vi er stolte af, siger Claus Neubert.
AAU SUND
Byggeperiode apr. 2020 - okt. 2022
Byggeprojektet har haft en bevilling på cirka 694 mio. kr.
Areal: Ca. 22.400 m2
Bygherre: Vejdirektoratet
Bruger: Aalborg Universitet
Hovedentreprenør: MT Højgaard
Byggeledelse: Niras
Gulventreprenør: Miko Gulve A/S
Totalrådgiver: Indigo Konsortiet, bestående af:
LINK Arkitektur
Schmidt Hammer Lassen Architects
CREO Arkitekter
OJ Rådgivende Ingeniører
Brix & Kamp
NNE
Royal HaskoningDHV
Underrådgivere til Indigo Konsortiet
Arkitekterne Bjørk & Maigård
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
Denne artikel blev oprindelig bragt i septemberudgaven af Gulv.