Utzin utz
scroll
Fleksibelt gulv til udstillingsrum på Statens Naturhistoriske MuseumDet 600 m2 store gulv i det underjordiske udstillingsrum på det nye Naturhistoriske Museum er et installationsgulv, udført i sort stål. Foto: AG Gulve A/S.

Fleksibelt gulv til udstillingsrum på Statens Naturhistoriske Museum

Det underjordiske udstillingsrum på Statens Naturhistoriske Museum er udført med et specialdesignet installationsgulv med en helt særlig overflade i sort stål

Af Kim Sejr, journalist

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det.

Nemlig, at det mere end 600 m² store gulv i det nye underjordiske udstillingsrum på Statens Naturhistoriske Museum er et installationsgulv. Altså et gulv, der er hævet et stykke fra underlaget for at give plads til installationer i dette tilfælde kabelføring.

Til denne opgave er der anvendt en kundetilpasset løsning fra tyske Lindner i samarbejde med deres danske partner AG Gulve A/S med hovedsæde i Rødovre, der også er gulventreprenør på resten af prestigeprojektet.

- Vi skulle jo finde den bedste løsning, og udgangspunktet fra bygherre var, at der både var høje krav til fleksibilitet og belastningsklasse, gulvet skulle kunne klare den rullende last fra en saxelift, som i dagligdagen skulle kunne bevæge sig frit.

- Dataene på to lifte og belastningen blev sendt til Lindner, der straks gik i gang med at efterregne den korrekte løsning. Valget faldt på et system baseret på 60 x 60 plader i calciumsilikat og med en tykkelse, der gav en bæreevne på 6 kilonewton, fortæller Mike Özgenc, tilbudschef i AG Gulve.

Modulært og fleksibelt
Udgangspunktet var en standardløsning med små bæresøjler og traverser, der tilsammen dannede underkonstruktion for gulvpladen.

Det gav en snæver åbning på kun to centimeter til kabelføring, ønsket var derfor at få yderligere plads hertil. Lindner regnede herefter på en løsning, hvor de forøgede tykkelsen på selve gulvpladen med to millimeter. Dette viste sig at give så meget styrke, at pladen alene kunne placeres i søjleskoene uden traverser. Med ændringen havde man forøget pladsen til otte cm under pladerne.

Det anvendte system er Raise Acces Floor, der netop angiver, at der er tale om et flexibelt gulv-system, der, hvis det skulle findes nødvendigt, kan udføres helt op til 2 meter i højden fra selve underlaget.

- Det siger selv, at sådan et modulært system giver nogle mere fleksible muligheder, fordi man kan flytte rundt på pladerne (ventilationsriste, el-gulvbokse m.m.). I dette tilfælde var valget at lægge kabelføringen ned i gulvet grundet de rå betonvægge. Ofte står man jo over for valget, om man vil lægge installationer over loft via vægge eller under gulve.

- Da byggeri jo oftest er presset på økonomi, vil man ofte vurdere den konkrete konstruktion af rummet. Hvilken løsning, der vælges, afhænger tit af den metode, der vil være lettest ift. montering, som oftest også er den mest rentable, siger Mike Özgenc.

Råt udtryk
Mike Özgenc fra AG Gulve påpeger, at der kan være bygninger, hvor man vælger at placere de tekniske installationer under gulvet i stedet for over loftet. Det kan bl.a. være, hvis man ønsker et look med rå betonlofter, dette letter samtidig monteringen for entreprenørerne, siger han.

Det var arkitektens ønske at skabe et helt specielt look med en overflade, der med tiden vil patinere og give et helt særligt råt udtryk, derfor faldt valget på sort stål.

19/10 2023