EU vil lade Danmark hæfte for andre landes gældssætning
Cheføkonom i CEPOS, Otto Brøns-Peytersen advarer mod, at EU overgår til flere flertalsafstemninger. Det medfører omfordeling fra relativt velfungerende lande som Danmark
Af Dan Bjerring
Christiansborg
I en kommentar til den såkaldte Mario Draghi-rapport om Europas konkurrenceevne giver Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, Mario Draghi ret i, at produktiviteten i EU vokser for langsomt, og at gabet til USA vokser. Samtidig peger han på, at udviklingen af Det Indre Marked er gået i stå, og at reguleringsbyrden er steget voldsomt:
- I Danmark tegner EU sig for en større del af regelvæksten end Folketinget de sidste 35 år, siger Otto Brøns-Petersen.
Han advarer dog stærkt mod et forslag fra Mario Draghi om at øge centraliseringen og gældsoptagelsen i EU:
- Det er en farlig vej… Idéerne om at svække enstemmighedskravene i EU og overgå til flere flertalsafstemninger medføre en øget centralisering og omfordeling fra relativt velfungerende lande som Danmark, understreger han.
Vil øge fælles gældssætning
Ifølge Otto Brøns-Petersen er et af EUs alvorligste problemer de svage offentlige finanser og manglen på efterlevelse af de fælles finanspolitiske regler.
Alligevel lægger rapporten op til at øge den fælles gældsætning, som ellers var en ekstraordinær foranstaltning under pandemien:
- Det vil også medføre en yderligere omfordeling fra lande som Danmark med sunde offentlige finanser, til lande som Draghis hjemland, Italien.
- Det vil svække EU som sådan og skabe øget skepsis mod EU i de befolkninger, som har bragt deres offentlige økonomi på ret køl, ofte med betydelige omkostninger, siger Otto Brøns-Petersen.
EU er ikke en tag-selv buffet
Tidligere erhvervsminister, administrerende direktør Dansk Erhverv Brian Mikkelsen
mener, at rapporten indeholder mange gode forslag, eksempelvis at sætte turbo på elektrificeringen af Europa:
- Landbrugsstøtten bør omlægges så vi får mere miljø for pengene, mindre statsstyring i produktionen og mere markedstænkning. Draghi åbner også for nogle svære diskussioner om finansieringen af EU.
- Den debat vil vi gå ind til helt fordomsfrit. Vi bliver nødt til at forholde os til, at Kina og USA bruger de offentlige finanser til at styrke deres egne industrier og skævvrider den globale konkurrence.
- Pengekassen skal lukkes, når EU-lande ikke overholder vores fælles regler. EU er ikke en tag-selv buffet, men et forpligtigende fællesskab. Overholder et land ikke reglerne, skal der lukkes for det varme vand og prompte, siger han blandt andet.