Ingen statstilskud til solceller på virksomhedstag
Solceller er blevet en god forretning. En markedsdrevet udbygning er med til at sikre, at markedet gennem konkurrence fremmer de mest rentable projekter
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Dennis Flydtkjær fra DanmarksDemokratene har bedt klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) redegøre for, hvad det vil koste at lave et statsligt tilskud til produktionsvirksomheders indkøb- og installationsomkostninger ved opsætning af solceller på eget virksomhedstag.
Men ifølge ministeren kan det ikke lade sig gøre at vurdere de konkrete omkostninger forbundet med en sådan statslig tilskudsordning.
Det skyldes Lars Aagaard, at et statsligt tilskud kan designes på mange måder, og omkostningerne til etablering og drift af en ordning vil afhænge af, hvordan en sådan ordning skrues sammen.
Omkostningstungt
Ministeren påpeger, at det generelt er omkostningstungt at oprette en tilskudsordning:
- Det skal derfor altid overvejes, om det er nødvendigt at give tilskud, og om det vil have en tilskyndelseseffekt. Etablering af en ny tilskudsordning kræver blandt andet etablering af lovgrundlag, IT-understøttelse af ordningen, vejledning og information til kommende ansøgere.
- Når tilskudsordningen åbner for ansøgninger vil der være løbende omkostninger til administration, som eksempelvis behandling af ansøgninger, tildeling af tilsagn og afslag, udbetalinger, kontrol og håndtering af eventuelle klagesager, oplyser Lars Aagaard.
Skal overholde EU’s statsstøtteregler
Ved udformning af puljen vil der også skulle tages stilling til puljens størrelse, hvor længe den skal løbe, samt hvor stor en del af indkøb- og installationsomkostningerne puljen ville skulle dække. Det skal sikres, at puljen ikke kommer i strid med EU’s regler om statsstøtte:
- Derudover vil der skulle afsættes midler til at dække statens afgiftstab. Der opstår et afgiftstab, fordi nogle solcelleejere opnår en afgiftsbesparelse for den elproduktion fra solcellerne, som de selv bruger, og som erstatter køb fra nettet, noteres det i svaret til Dennis Flydtkjær.
Konkret vurdering
Ifølge Danmarks Statistik findes der 15.724 virksomheder, som potentielt ville kunne søge et sådant tilskud:
- Om det er en god ide for alle disse virksomheder at opsætte solceller, vil dog altid afhænge af en konkret vurdering.
- Det afhænger blandt andet af virksomhedens egetforbrug, om tagkonstruktionen kan bære anlægget, orientering af taget - eksempelvis vil solceller på nordvendte eller skyggefulde tage ikke producere strøm nok, lyder budskabet.
Markedsdrevet udbygning
Det understreges videre, at i takt med at teknologien er modnet, er omkostningerne til solceller faldet markant:
- Solceller er blevet en god forretning. Udbygningen sker i høj fart og drives hovedsageligt af markedet selv uden støtte fra staten.
- En markedsdrevet udbygning er med til at sikre, at udbygningen sker omkostningseffektivt, da markedet gennem konkurrence er med til at fremme de mest rentable projekter, slutter klima-, energi- og forsyningsministeren.
Erhvervspulje på 3½ milliarder
Der findes allerede på klima- og energiområdet i dag en række tilskudsordninger, blandt andet Erhvervspuljen, hvor private virksomheder kan få tilskud til energispareprojekter og projekter, der reducerer CO2-udledning.
Tilskuddet dækker op til 50 procent af et projekts støtteberettigede omkostninger, afhængigt af virksomhedens størrelse.
Erhvervspuljen løber fra 2020-2029 og indeholder i alt 3,5 milliarder kroner. Puljen har foreløbigt givet tilsagn til godt 2000 projekter for samlet knap 930 millioner kroner.
Der gives dog ikke tilskud til indkøb og installation af solceller.