Økonomisk grundform er et stærkt værn mod konkursbølge
Industrien stod for det største vækstbidrag i 2. kvartal af den opgjorte økonomiske vækst på 1,6 procentpoint ud af de i alt 2,5 procent BNP-vækst
Af Dan Bjerring
I en kommentar til tallene for industriproduktionen i juli fra Danmarks Statistik noterer cheføkonom Bo Sandberg fra brancheforeningen Aktive Ejere, at industriproduktionen svinger en del, men har til gengæld meget stor betydning for den samlede vækst og velstand i Danmark.
Af den opgjorte økonomiske vækst i 2. kvartal 2024 stod industrien for det klart største vækstbidrag på 1,6 procentpoint ud af de i alt 2,5 procent BNP-vækst:
- Medicinalindustrien udgør 21 procent af den samlede industriproduktion – og med en samlet vækst på 181 procent siden 2021, er det naturligvis her den primære forklaring på det danske industrieventyr skal findes, siger Bo Sandberg.
Lyse udsigter
For industrien samlet set var der en stigning på hele 7,3 procent i juli i forhold til måneden før, mens der i seneste tre-måneders interval har været tale om en vækst på 2,5 procent:
- Dermed er udsigterne for den danske industrisektor stadig lyse. De seneste fire år har der været rigeligt med udfordringer for erhvervslivet. Corona, inflation på himmelflugt, stigende renter, høje materialepriser og krig i Ukraine.
- Hertil kommer varige påvirkninger som AI, klimatilpasning og geopolitisk usikkerhed. Derfor havde det egentlig ikke været overraskende, hvis vi havde set en noget større konkursbølge i dansk økonomi i 2023 og 2024, siger cheføkonomen i Aktive Ejere.
God økonomisk grundform
Han slår fast, at ”den økonomiske grundform” i dansk økonomi og erhvervslivet er dog stærk, at konkursomfanget fortsætter på et særdeles lavt niveau.
I august var der ifølge Danmarks Statistik 214 konkurser blandt aktive virksomheder, når der korrigeres for sæsonudsving. August-konkurserne medførte i alt 971 tabte job, og det ligger meget tæt på gennemsnittet omkring 950 berørte job om måneden gennem det seneste årti,
Aktive Ejeres hovedprioritet
Før sommerferien blev der indgået vigtige brede aftaler om både iværksætterpakke og rammevilkår for generationsskifter.
For Aktive Ejere er det en hovedprioritet i efteråret at sikre, at de pågældende aftaler gennemføres, så lovens bogstav matcher de politiske aftalers ånd:
- Med de rammevilkår på plads, vil der kunne sættes en yderligere bremse på konkursrisikoen i erhvervslivet, siger Bo Sandberg.
Rygter stærkt overdrevne
Han hører i øvrigt til den gruppe af økonomer, der mener, at rygterne om en snarlig recession i USA er stærkt overdrevne.
Han peger på, at både servicesektor, demografi, boligmarked og konkurrenceevne befinder sig i forvejen i den positive vægtskål:
- 142.000 nye job i august er acceptabelt uden at være prangende – men trods alt et vidnesbyrd om, at også det generelle arbejdsmarked er et godt stykke væk fra recession.
- Det tæller trods alt også positivt, at den konjunkturfølsomme og politisk interessante byggesektor formåede at skabe 34.000 nye job i august, siger Bo Sandberg.
Yderligere rentenedsættelser
- Dermed står det også klart, at det af markederne allerede indregnede rentefald senere i september er på sporet.
- Så må ”Federal-Reserve-kremlologerne” kloge sig på, om det mon bliver en rentesænkning på et kvart - eller et halvt point, samt hvor mange yderligere rentenedsættelser vi står overfor i kalenderåret 2024, siger Aktive Ejeres cheføkonom.