Udenlandsk arbejdskraft bidrager kraftigt til økonomisk vækst
Udenlandsk arbejdskraft har ifølge Dansk Erhverv bidraget med 157 milliarder kroner til Danmarks BNP i det første halvår af 2024. Det svarer til 12 procent af Danmarks samlede BNP
Af Dan Bjerring
Det er ifølge cheføkonom Tore Stramer en ny rekord, som viser, at udlændinge, der arbejder i Danmark, er en afgørende vækstmotor for dansk økonomi.-
Rekorden er 13 milliarder kroner større end den tilsvarende periode sidste år, hvor bidraget fra udenlandsk arbejdskraft var på 144 milliarder kroner.
Til sammenligning var BNP-bidraget fra udenlandsk arbejdskraft for fem år siden i de første seks måneder af 2019 på 105 milliarder kroner – og for ti år siden på 70 milliarder kroner.
Står for 38 procent af vækstbidraget
Siden 2019 er BNP-bidraget fra udenlandsk arbejdskraft altså øget med 52 milliarder kroner for et halvt år. Det svarer til at udenlandsk arbejdskraft står for 38 procent af vækstbidraget til Danmarks BNP:
- Tallene er en meget positiv nyhed på flere fronter. Det er vigtigt for den enkelte udlænding at komme i arbejde. Samtidig får de andre medarbejdere gode kollegaer, ligesom det er vigtigt for virksomhederne, der får tiltrængt arbejdskraft, siger cheføkonomen.
Arbejdskraft fra lande uden for EU
Han peger på, at beskæftigelsen blandt herboende danskere kun i begrænset omfang kan vokse yderligere, da arbejdskraftreserven er ved at være opbrugt.
Samtidig peger udviklingen ind i en periode med demografisk modvind, hvor virksomhederne i et stort omfang kommer til at kigge mod udlandet efter nye medarbejdere.
På den baggrund har Dansk Erhverv tidligere foreslået en fuld digitalisering og forenkling af myndighedernes sagsbehandlingssystem, samt at Danmark indgår partnerskabsaftaler med lande uden for EU for at sikre adgang til den nødvendige arbejdskraft.