scroll
Arbejdstøj bliver nedbrudt og anvendt som akustikprodukterStifterne af Haack Recycling, Cathrine B. Sørensen og Christina Haack.

Arbejdstøj bliver nedbrudt og anvendt som akustikprodukter

Bygma og Haack Recycling er gået sammen om at give kundernes arbejdstøj et nyt og mere stille liv. Samarbejdet, der er en del af Bygmas Take Back-ordninger, giver værdi for miljøet – men det giver også værdi for Bygmas kunder

I Danmark bliver der årligt smidt mere end 100.000 ton tekstilaffald ud.

I et nyt samarbejde vil Bygma og Haack Recycling nedbringe det tal. Bygmas kunder kan nemlig nu indlevere udtjent arbejdstøj, der efterfølgende bliver nedbrudt og genanvendt for at blive til akustikprodukter – og det er ved sidstnævnte, man finder hele humlen i samarbejdet.

- Samarbejdet med Haack Recycling udspringer af vores nye take back-ordninger, og vi er meget glade for, at det er indgået. Vi ser det som vores ansvar at sætte ind over for det store spild af ressourcer, hvor vi kan, siger regionsdirektør i region Øst – NØ, Morten Kvist.

Han bliver suppleret af bæredygtighedskonsulent i Bygma, Søren Rasmussen.

- Der, hvor partnerskabet for alvor kommer til gode, er afsættelsen af og omdannelsen af arbejdstøjet. Det skaber en efterspørgsel og et marked, der er vigtigt. Vi kan have høje tanker om indsamling og genanvendelse, hvilket vi også er rigtig gode til.

- Men den store værdi er, når produkterne bliver afsat, lyder det.

For stifter af Haack Recycling, Christina Haack, er et samarbejde som dette afgørende for, at virksomhedens mission om at udvikle metoder til at afsætte tekstilaffald kan lykkes. Når man sammen tager ansvar, og bidrager med ens kompetencer, er chancerne gode.

- For en nystartet virksomhed som vores er det vigtigt at have en stor spiller som Bygma med på vores rejse. Det er det en fornøjelse, at Bygma tager ansvar for den store udfordring, som mængden af tekstilaffald er. Det er med til at gøre en stor forskel, siger hun.

Hun bliver suppleret af Morten Kvist, der peger på, at samarbejdet ikke kun kommer til gode for miljøet – kunderne kommer også til at nyde godt af det.

- Med samarbejdet sikrer vi, at vores kunder kan styrke deres grønne profil både i deres ESG-rapportering og i deres egen markedsføring. Samtidig har kunderne styr på arbejdstøjet, så medarbejdere eller tidligere medarbejdere ikke benytter det i en anden kontekst, siger Morten Kvist.

I Haack Recycling gøres der en dyd ud af holde de indleverede tekstiler i Danmark. Det er godt for lokale arbejdspladser og en lavere grad af transport.

- Vi gør meget ud af at genanvende tekstilaffaldet lokalt og transparant. Det betyder, at vi og resten af værdikæden ved, hvad der sker med det.

- I mange af løsningerne, der findes i dag, bliver tøjet sendt til lande som Tyskland eller Holland. Men vi holder det i Danmark for at skabe arbejdspladser og minimere transporten, siger direktøren.

Ifølge Morten Kvist ser Bygma hele tiden på, hvordan man kan udvikle løsninger og bidrage positivt til branchen.

- Som en stor dansk virksomhed har vi et ansvar for at udvikle løsninger og skabe partnerskaber til fordel for omverdenen. Det er vores Take Back-ordninger og partnerskabet med Haack Recycling et fremragende eksempel på – og vi har hele tiden fingeren på pulsen, siger han.

Bygma har for nylig lanceret virksomhedens Take Back-ordninger på de tunge fraktioner i byggeriet. Her man indgået en række strategiske partnerskaber for at spare miljøet for unødvendig CO2 og hjælpe kunderne med at optjene point til certificerede projekter.

-dc

15/5 2024