left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Biler til byggebranchen

1600 klip for håndholdt mobil på tre ugerDen 10. september i år blev sanktionen skærpet, så det foruden en bøde på 1500 kroner nu også koster et klip i kørekortet og 500 til Offerfonden at bruge håndholdt mobil m.v. bag rattet.

1600 klip for håndholdt mobil på tre uger

På kun tre uger har politiet uddelt flere end 1600 klip for brug af håndholdt mobil mv. bag rattet. Nu opfordrer Forsikring & Pension: Virksomheder, chefer, kollegaer, venner og familie til at sige fra, når de ser det

Del artiklen på

Samfund - Trafikkultur

De fleste danskere ved godt, at det er risikabelt at være uopmærksom i trafikken. Men alligevel tager politiet hver uge bilister, der bruger deres mobil håndholdt, mens de kører bil.

Den 10. september i år blev sanktionen skærpet, så det foruden en bøde på 1500 kroner nu også koster et klip i kørekortet og 500 til Offerfonden at bruge håndholdt mobil m.v. bag rattet. Nu viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, at politiet på tre uger har uddelt 1651 klip til trafikanterne for denne forseelse.

- Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken. Vi fortsætter kontrollerne, og vi er overbeviste om, at de mange uddelte klip også har en præventiv virkning, så folk nu begynder at ændre deres mobilvaner i trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

83 procent finder det uacceptablt
I de næste uger gennemfører Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuner en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken. Som forberedelse til kampagnen 'Læg mobilen - så er du lægger' har Epinion spurgte 1500 bilister, om de synes, at det er acceptabelt eller uacceptabelt at man fx taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms'er, finder ting frem etc., mens man kører bil. Altså er uopmærksom bag rattet.

83 % af bilisterne siger, at det ikke er acceptabelt. Men der er stadig 14 % af bilisterne, der synes, at det er acceptabelt, viser undersøgelsen. Værst ser det ud blandt de yngste bilister mellem 18 og 35 år, hvor 27 % siger, at det det er acceptabelt, at folk taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms´er, finder ting frem etc., mens de kører bil i trafikken.

- De fleste bilister er heldigvis enige i, at uopmærksomhed og bilkørsel slet ikke hører sammen. Men det er overraskende, at så mange synes, at det er i orden at rode med mobilen, taste på sin GPS eller lede efter ting, når man kører bil, for man udsætter sig selv og andre for en stor risiko, når man er uopmærksom, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sig fra i bilen, det er også din sikkerhed
Kampagnen 'Læg mobilen - så er du lægger' vil bl.a. motivere flere til at droppe den håndholdte mobil, når de kører bil. Kampagnen opfordrer også passagerne til at sige fra, hvis man kører med en bilist, der tjekker sin håndholdte mobil. Målet er at gøre det lige så socialt uacceptabelt at være uopmærksom bag rattet som det er at køre spritkørsel.

- Hvis trafikken skal blive mere sikker, så er det vigtigt, at vi bliver bedre til at blande os. Virksomheder, chefer, kollegaer, venner og familie bør i højere grad sige fra, hvis de oplever en bilist være uopmærksom bag rattet. Det gavner os alle, hvis vi får flere til at lægge mobilen væk, når de kører i trafikken, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

-jhn

Fakta:
Så mange klip har politiet uddelt pga. håndholdt brug af elektronisk udstyr bag rattet fra den 10. september til og med den 1. oktober (kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter):

Nordjylland: 96
Østjylland: 231
Midt- og Vestjylland: 141
Sydøstjylland: 252
Syd- og Sønderjylland: 136
Fyn: 100
Sydsjælland og Lolland-Falster: 55
Midt- og Vestsjælland: 77
Nordsjælland: 75
Københavns Vestegn: 143
København: 335
Bornholm: 10
I alt: 1651

Om undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension:
Hvad er din holdning til, at folk er uopmærksomme, når de kører bil i trafikken? Dvs. ikke holder stille, men kører bil samtidig med at de f.eks. taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms'er, finder ting frem etc.

Så mange synes, at det er acceptabelt:

18-35-årige: 27 %
36-50-årige: 11 %
51-65-årige: 6 %
Alle: 14 %

(kilde: undersøgelse gennemført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 1500 adspurgte, 1. kvartal 2019).

Læs mere om Biler til byggebranchen

4/10 2019