left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Glem ikke bygninger i CO2-regnskabet

Glem ikke bygninger i CO2-regnskabet

’Renovering på Dagsordenen’, frygter at det ensidige fokus på at nå klimamålene i 2030 forringer betingelserne for at træffe optimale politiske beslutninger om den grønne omstilling

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

En række af byggeriets parter i ’Renovering på dagsordenen’ peger på, at byggeriet ikke behandles som en særskilt sektor i rapporten omkring klimamålene, selv om EU-kommissionen foreslår, at byggeriet fremover bør være en del af CO2-kvotesystemet.

Klimarådet peger blandt andet på, at krav til byggematerialernes klimaaftryk bør indføres tidligere end 2027, som ellers foreslået i regeringens udkast til strategi for bæredygtigt byggeri.

Klimarådet erkender dog, at man ikke på nuværende tidspunkt har tilstrækkelig viden til at vurdere effekten af indlejret CO2 i byggematerialer

Renovering frem for nedrivning
Kirsten Nielsen, der er formand for Konstruktørforeningen, peger på, at Rambøll så sent som i oktober sidste år lavede en analyse for ’Renovering på Dagsordenen’, som for første gang i dansk forbindelse viser, at Danmark kan reducere CO2-udledninger markant, hvis vi frem mod 2030 vælger renovering frem for nedrivning og nybyggeri:

- Det er en viden, vores politikere allerede skal agere på nu, siger Kirsten Nielsen.

God effekt på samfundsøkonomien
Klimarådet har tidligere udpeget energirenovering i bygninger som samfundsøkonomisk meget fordelagtigt og med høj effekt i forhold til at lette den grønne omstilling set fra et 2050-perspektiv.

Men med mindre at energirenoveringstakten øges på den korte bane, vil effekten kun have begrænset effekt i 2030, fordi initiativer i bygningsmassen typisk har langstrakt effekt:

- Det betyder, at vi ikke kun skal stirre os blinde på at opfylde 2030-målsætningen, men også have det lange lys på, så vi ikke overser nogle de allervigtigste tiltag for at omstille samfundet optimalt, udtaler formand for Ingeniørforeningen IDA, Thomas Damkjær Petersen.

Han peger på, at de investeringer i bygningsmassen, der foretages nu og frem mod 2030, skal medregne effekter af de næste 30-50 år.

Topprioritet i Europa
Modsat den politiske strategi i Danmark er energirenovering af den eksisterende bygningsmasse en topprioritet for klimaindsatsen i hele Europa.

Ikke mindst for EU-Kommissionen, der i efteråret lancerede ”Renovation wave”-strategien, som skal fordoble renoveringsraten af eksisterende bygninger i EU frem mod 2030.
Alt tyder på, at EU kommer til at hæve sit reduktionsmål fra 40 til 55 procent for 2030, så der meget snart bliver skærpede krav til at energieffektivisere:

- I det lys kommer vi ikke udenom at energieffektivisere vores bygningsmasse som et væsentligt bidrag til CO2-reduktionen. Det gælder både i forhold til den direkte effekt af drift og byggematerialer, men i høj grad også, at det vil lette behovet for og dermed omkostningen ved at udbygge energiproduktionen. Der er derfor al mulig grund til, at politikerne får et langt større fokus på byggeriet endder lægges op til, lyder budskabet fra administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen, og sekretariatsleder i BAT-kartellet, Gunde Odgaard.

Læs mere om Byggeri

3/3 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.