Outsiderne fik ordet på Building Green
Building Green introducerede i år scenen Action Space, hvor mikrofonen blev givet til nogle af stemmerne udenfor branchen. Samtidig blev prisen Det Bæredygtige Element uddelt indenfor kategorierne Ildsjælden, løsningen og samarbejdet
En ny scene inviterede nye stemmer ind til dialog om den grønne omstilling af byggebranchen til årets Building Green København. Scenen hedder Action Space, og dens program varierede mellem eventets to dage.
Den første dag d. 30. oktober blev mikrofonen givet til branchens nye stemmer. Her gik et forandringspanel på scenen med et mål om at gøre bæredygtigt byggeri mere konkret samt at sætte fokus på de oversete løsninger.
På andendagen d. 31. oktober indtog en række udefrakommende organisationer og bevægelser scenen med nye indsigter. De har ikke nødvendigvis en stærk relation til byggebranchen, men de arbejder alle med at skubbe folks holdninger og adfærd i en mere bæredygtig retning.
Det gælder ikke mindst for biolog Alexander Holm og journalist Signe Wenneberg, der gik på scenen til en dialog om, hvordan vi kan skabe en kollektiv bevægelse mod en grønnere fremtid.
I en åben samtale vendte Signe Wenneberg og Alexander Holm de menneskelige sider af den grønne omstilling med udgangspunkt i, hvordan der kan skabes en oprørsbevægelse mod en grønnere fremtid.
De var enige om, at der er behov for at tænke anderledes i forhold til byggeriet, og at især politikerne er nødt til at komme på banen med lovgivning både globalt, nationalt og lokalt.
– Det er uhyggeligt, at de brancher, der forurener allermest, er så påvirkede af lobbyisme. Vi skal råbe politikerne op, for der er behov for, at de griber ind. Vi skal have lovgivning nu, hvis vi skal kunne skabe strukturelle ændringer og bremse udviklingen, fortalte Signe Wenneberg.
Det kunne Alexander Holm nikke genkendende til, og han kom med en klar opfordring:
– Lyt mindre til lobbyister og mere til videnskaben. Det må trods alt være grænser for, hvor meget vi kan tilgodese økonomiske interesser på klimaet og naturens bekostning.
- I sidste ende ender regningen hos os selv, da det er ikke optimalt at have og bygge hjem på en planet, der bliver stadigvæk mere ubeboelig.
Torsdag åbnede Action Space også gulvet for en samtale om, hvordan både politikere og borgere bedre kan samarbejde om at fremme den grønne omstilling. Her deltog Karin Gottlieb, udviklingskonsulent hos Roskilde Festival og Johan Galster, partner hos We Do Democracy.
De var enige om, at ansvaret ikke må ligge hos den enkelte, og at det således er afgørende for omstillingen af byggeriet løfte i flok.
– Byggebranchen skal tage et demokratisk ansvar for den grønne omstilling, som vores samfund står overfor.
- De skal være med til at forvalte og drive nogle af samfundets største omstillingsprojekter i forhold til klimatilpasning, vedvarende energi og måden vi alle skal bo, leve og transportere os i fremtiden. Det kræver involvering af borgerne bredest muligt, sagde de.
Det Bæredygtige Element
Vinderne af Det Bæredygtige Element 2024 blev under årets Building Green kåret som eksempler på, hvordan ansvar, innovation og samarbejde er afgørende for den bæredygtige udvikling i byggeriet.
Med 36 inspirerende indstillinger og ni nominerede udvalgt af fagjuryen, blev vinderne i år kåret på Main Stage ved Building Green København.
• Ildsjælen – Dani Hill Hansen
Prisen som Ildsjælen går i år til Dani Hill Hansen, en engageret drivkraft inden for bæredygtige og socialt ansvarlige indsatser gennem Doughnut for Urban Development og Reduction Roadmap.
Med fokus på at balancere økonomisk udvikling, planetære grænser og menneskelige behov har Dani inspireret og skabt håndgribelige forandringer i branchen.
- Jeg ser denne pris som en afspejling af det, jeg holder mest af, og de projekter, jeg leder, men endnu mere som en anerkendelse af mine samarbejdspartnere hos Effekt, Reduction Roadmap og Doughnut for Urban Development samt vores netværk, siger Dani Hill Hansen og fortsætter:
- Jeg er beæret over den tillid, mine nærmeste kolleger viser mig, og jeg er taknemmelig for branchens anerkendelse af min rolle i den bæredygtige omstilling. Jeg vil fortsat kæmpe for fremtiden og håber, at flere vil blive inspireret til at slutte sig til mig.
• Løsningen – Næste
Vinderen af Løsningen-prisen er Næste, ledet af adm. direktør Niels Jakubiak Andersen. Næste anerkendes for et banebrydende arbejde med genbrug og genanvendelse af byggematerialer i sekundært byggeri.
Med en innovativ model, der kombinerer materialegenbrug og social bæredygtighed, har Næste skabt en succesfuld forretningsmodel.
Deres arkitekttegnede skure, bygget i genbrugstræ, skaber ikke blot funktionelle rum, men bidrager også til fællesskab og bæredygtige driftsløsninger.
- Vi er fuldstændig overvældet over den anerkendelse. Vi har hele tiden troet på, at selv små skure kan gøre en stor forskel. Jeg tror, vi har ramt et område, hvor vi virkelig kan gøre en konkret forskel for genbrug i byggeriet.
- Vi modtager prisen som et samlet hold på 20 medarbejdere, der arbejder målrettet med vores løsninger hver dag. Jeg er også utrolig glad og stolt over tilliden fra vores gode samarbejdspartnere i byggeriet, siger Niels Jakubiak Andersen, adm. direktør i Næste.
• Samarbejdet – Cirkulær transformation af Tscherninghuset
Prisen, Samarbejdet, går til det ambitiøse projekt, Cirkulær transformation af Tscherninghuset, ledet af adm. direktør Søren Tscherning i samarbejde med GXN og AKI Rådgivning.
Projektet er et enestående eksempel på cirkulære løsninger i praksis, der demonstrerer, hvordan modige bygherrer og dygtige rådgivere kan overvinde udfordringerne ved brug af ikke-standardmaterialer.
- Jeg er superstolt og glad for at modtage netop denne pris, for den hylder både det helt fantastiske og unikke 'genbrugshus', vi har skabt, og at huset er skabt gennem et visionært og stærkt samarbejde mellem mig som bygherre og arkitekten samt den rådgivende ingeniør.
- En kæmpestor tak til juryen for anerkendelsen og til mit dream team fra GXN og AKI Rådgivning for, at I hjalp med at virkeliggøre mine ideer, siger Søren Tscherning, adm. direktør i Tscherning.
-dc