Private bygherrer omgår krav om 25 procent almene boliger i København
Bygherrer lader bare den del af byggegrundene, der er krav om at bygge almene boliger på, ligge brak
Af Dan Bjerring
Siden 2015 har kommunerne haft mulighed for at stille krav om op til 25 procent almene boliger i nye lokalplaner.
Siden da har Københavns Kommune stillet krav om almene boliger i 44 lokalplaner, svarende til omkring 5.500 almene boliger.
Men i Københavns Kommunes helt nye boligredegørelse for 2024 fremgår det, at kravet langt fra har materialiseret sig i nye boliger. Kun i 26 ud af 44 nye lokalplaner, er over 90 procent af de almene boliger realiseret eller på vej til at blive det.
Vælger bedste indtjening
Dyre materialer og inflation udfordrer økonomien i det almene byggeri, ligesom kommunernes muligheder for at sikre den faktiske opførelse af almene boliger er begrænsede.
Kommunerne har nemlig ingen mulighed for at stille krav om, at de private boliger og almene boliger opføres i samme takt.
Bygherrer kan vælge at bygge ejer- og lejeboliger med den bedste indtjening, og så lade et område, reserveret til alment byggeri, stå brak.
Krav om samme takt
Derfor har Københavns Kommune flere gange overfor regeringen peget på, at kommunerne dels bør have mulighed for at sætte krav om, at de almene boliger skal bygges i samme takt som private boliger.
Og dels at hæve maksimumbeløbet, så flere byggerier kan blive realiseret i en tid med inflation og høje byggematerialer.