LCA
LCA
scroll
Alu-vinduer i klassisk industrilookDe store buede vinduespartier er genetableret i en moderne form. Foto: Redtz/Kirstine Mengel.

Alu-vinduer i klassisk industrilook

Flakhaven 1 midt i Odense har fået et facelift på facaden med aluvinduer i runde former

Af Kim Sejr

Flakhaven 1, beliggende centralt i Odense har fået elegante aluvinduer i et klassisk industrilook, der supplerer og fremhæver bygningens udtryk. Bygningen er ejet af Cityhuset.

Det er arkitekten Jesper Thyge Brøgger, der har arbejdet med den ældre bygning og det er med en vis grad af ærefrygt.

-Når man som arkitekt er så heldig, at blive involveret i en ombygningen af et af Odenses smukkeste og mest prominent beliggende bygninger, sker det naturligvis med en vis grad af ydmyghed, siger han og fortsætter:

-Bygningen på Flakhaven 1 ligger lige over for Odense Rådhus og flankeres af Domkirken og Vestergade, så mere centralt og historisk kan det ikke blive. Bygningen har undergået en lang række spændende om- og tilbygninger gennem mere end et århundrede, og den har derfor over tid haft mange forskellige funktioner og arkitektoniske udtryk. Det er i dette univers af forskellige funktioner og udtryk, den nye ombygning er funderet og har sit designmæssige udgangspunkt i, siger Jesper Thyge Brøgger.

Buede sprosser

Går man tilbage i tiden omkring år 1900 fremstod bygningen i en slags nybarok med pudsede facader. Vinduerne havde to rækker buede sprosser og en vandret sprosse der passede med den vandrette sandsten.

Gennem det 20 århundrede ændredes bygningen igen, og den fik en nærmest florentinsk fremtoning, som kendetegner den i dag.

-De store buede vinduespartier er genetableret i en moderne form og de nederste brystninger er fjernet. Farven på partierne er bevidst valgt i en gråsort grafital overflade, der både udtrykker kvalitet og elegance og samtidig passer smukt til bygningens røde teglstensfacade, og håndtagene er udført i messing, forklarer Jesper Thyge Brøgger.

Inviterende facade

Glaspartierne går helt til terræn og skaber hermed en helt åben og inviterende facade, hvor butikkerne træder helt frem i gadebilledet.

Til projektet er anvendt anvendt Schüco aluprofilsystem AWS 75 W.SI+, og special fremstillede dækkapper, som er pulverlakeret grå med finstruktur. Udførende har været REDTZ Glas & Facade A/S i Odense. Til dørene er der anvendt specialfremstillede unikke dørgreb.

Læs mere i tillægget Vinduer & facader

 

12/4 2023