
Lysindfald og flot udsigt fuldender UN17 Village i Ørestad
Boligprojektet UN17 Village står nu færdigt i forlængelse af Ørestad og afrunder 20 års udvikling af bydelen. I verdens første boligbyggeri dedikeret til alle FN’s 17 verdensmål er bæredygtighed, trivsel og fællesskab i fokus
UN17 Village skaber et møde mellem kontrasterende verdener – en unik placering på grænsen til et beskyttet naturområde, i 10 minutters afstand fra Rådhuspladsen og indlejret i Ørestads dynamiske udvikling.
Det står samtidig som det første byggeri i verden, der integrerer alle FN’s 17 verdensmål.
Det ambitiøse byggeri er nu fuldt beboet, og de cirka 1100 beboere kan ifølge bygherren Nrep nyde godt af de højeste standarder, når det kommer til at forene fællesskab, funktionalitet og bæredygtighed.
Projektet har tiltrukket stor international opmærksomhed. En af bygningerne, Kronen, er som det første boligbyggeri i Danmark blevet Well-certificeret på Platin-niveau, hvilket er en udmærkelse indenfor sundhed og trivsel.
Derudover arbejdes der lige nu for DGNB-certificeringer på Guld- og Platin-niveau.
– De fem ejendomme skal fungere som et laboratorium for innovation og læring. Vi har haft et stort ønske om at dele vores løsninger og vise, hvordan arkitektur kan bidrage til at løse store globale udfordringer, siger Mia Scheel, markedsdirektør hos Sweco Architects, der har tegnet de fem bygninger i UN17 Village.
Design, der fanger dagslyset
For Sweco Architects har en optimering af dagslys været et grundlæggende designparameter i byggeriet som en del af implementeringen af verdensmålene.
– Et velfungerende indeklima og optimalt dagslys er uadskillelige. Vinduerne og deres placering er nøje overvejet for at skabe tryghed, harmoni og trivsel samt en naturlig forbindelse mellem det indre rum og det ydre landskab, forklarer Mia Scheel, og tilføjer:
– Vi ved, at man er mere tilbøjelig til at benytte et rum, når der er godt dagslys, og det er allerede tydeligt hos beboerne i dag.
Et eksempel på dette er store hjørnevinduer, der er strategisk placeret i fælleslokaler, så beboerne kan nyde en panoramisk udsigt over København og den omkringliggende natur.
Den visuelle forbindelse til det gamle strandområde forstærkes af bygningernes højere volumener mod nord, som er designet til at maksimere udsigten til landskabet.
Lys og energi i harmonisk samspil
De fem bygninger i UN17 Village er hver især designet til at imødekomme forskellige behov – fra unge karrierefolk og familier til seniorer.
Selvom bygningerne varierer i udtryk, er fokus på dagslys gennemgående, og vinduesplaceringerne er strategisk integreret i bygningernes arkitektur for at sikre et optimalt lysindfald i både boliger og fællesområder.
Thorkild Guldberg, projektleder hos totalentreprenøren CG Jensen, understreger, at det har været afgørende at kunne imødekomme de specifikke krav til vinduerne i hvert bygningsdesign.
- Velfac har været en vigtig partner i at forene den æstetik, funktionalitet og tilpasning, der har været afgørende for bygherre. Med en totalløsning, der opfylder kravene til både dagslysindfald, energieffektivitet, lydisolering og brand, siger han.
For at fremme målene om et godt indeklima og sikre optimalt dagslysindfald er der leveret ca. 2600 vinduer og døre fra Velfac herunder energieffektive Velfac 200 vinduer og specialdesignede løsninger til både lejligheder og fællesområder.
Vinduerne er nu integreret i de forskellige bygninger – en med træ, tre med trækassetter og beton og en sidste i traditionel beton.
-dc