Hvor dejligt, hvis det er planlagt – stort tillykke med det I sager som denne er der omvendt bevisbyrde, hvilket betyder, at det er arbejdsgiver, der skal bevise, at en forestående barsel ikke indgår i eventuelle beslutninger om afskedigelse.

Hvor dejligt, hvis det er planlagt – stort tillykke med det

En maler blev fyret, kort efter han havde oplyst, at hans kæreste var gravid. Ligebehandlingsnævnet har idømt hans arbejdsgiver at betale ham seks måneders løn i erstatning

Af Daniel Christensen

En maler blev afskediget, efter han havde fortalt sin arbejdsgiver, at hans kæreste var gravid. Da maleren over SMS meddelte, at han skulle være far, blev han indledningsvis mødt med en lykønskning:

‘Hvor dejligt hvis det er planlagt - stort tillykke med det,’ lød beskeden fra malerens chef. En måned senere var han fyret.

Af afskedigelsesbrevet fremgik, at årsagen til fyringen var 'tilpasning af arbejdsstyrken'. Arbejdsgiveren oplyste efterfølgende, at det desuden indgik i vurderingen, at maleren havde handlet i strid med arbejdsgiverens adfærdskodeks.

Sat arbejdsgiver i dårligt lys
Konkret henviste arbejdsgiveren til en episode, som maleren angiveligt havde fået en mundtlig advarsel for, hvor han iført arbejdstøj skulle have talt hårdt til sine to børn ved koncernens hovedkontor, hvor der også kommer kunder, og dermed sat arbejdsgiveren i et dårligt lys.

Overfor dommerne afviste maleren arbejdsgiverens påstand om, at han havde fået en mundtlig advarsel for den omtalte hændelse, som han i øvrigt mente blev stærkt overdrevet af arbejdsgiveren.

Omvendt bevisbyrde
I retten fastholdt arbejdsgiveren påstanden om, at fyringen var sket primært som følge af en 'tilpasning af arbejdsstyrken'. Det blev blandt andet underbygget af, at de fleste af firmaets udgifter til malerens barsel ville kunne refunderes af Barselsfonden og Udbetaling Danmark.

Således drejede det sig blot om en udgift på 8750 kr., og derfor var det ifølge arbejdsgiveren meningsløst at påstå, at fyringen havde noget med malerens forestående barsel at gøre. Samtidig blev det påpeget, at malerens stilling ikke siden var blevet besat, og at fem malere over de følgende fire måneder enten blev fyret eller selv sagde op, uden at deres stillinger blev besat.

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at maleren var omfattet af reglerne om omvendt bevisbyrde pga. kærestens graviditet. Nævnet vurderede derefter, at arbejdsgiveren ikke havde bevist, at oplysningerne om, at mandens kæreste var gravid, ikke havde indgået i beslutningen om at afskedige ham.

Ved vurderingen lagde nævnet vægt på, at arbejdsgiveren ikke var fremkommet med reelle, underbyggede oplysninger om, hvorfor det netop var ham, der bedst kunne undværes. Nævnet lagde derudover vægt på den tætte tidsmæssige sammenhæng mellem oplysningerne om graviditet og afskedigelsen, samt at manden var den eneste af i alt 55 malere, der blev afskediget.

Kun en fyringsrunde kan retfærdiggøre
Ligebehandlingsnævnet idømte derfor arbejdsgiveren at betale 250.000 kr. til maleren svarende til seks måneders løn.

Ifølge juraprofessor ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher, der har speciale i diskriminerings- og ligestillingsret, viser afgørelsen, at det er svært at diskriminere mod gravide i Danmark, og at der skal en fyringsrunde til for at retfærdiggøre fyring af en gravid.

- I Danmark er vi forpligtiget til at beskytte forældrenes ret til at bruge tid med barnet, fra det er nyfødt. Derfor skal en arbejdsgiver have et legitimt formål for at fyre en gravid eller en kommende far med en gravid kæreste, siger hun til Fagbladet 3F.

- Afgørelsen her viser, at mængden af arbejde ikke er en selvstændig grund til at fyre en medarbejder, hvis kæreste er gravid, siger Kirsten Ketscher.

daniel@odsgard.dk

23/12 2021