
Ikke tegn på recession i malerfaget
Danske Malermestres direktør, Ole Draborg, advarer mod, trods de lidt mørke skyer over de internationale markeder, at tegne et for dystert billede af udsigterne for den danske byggesektor
Uddannelse - samfund
Af Dan Bjerring
Danmarks Statistiks tal viser, at der har været en vækst i 2. kvartal 2019 i forhold til 1. kvartal 2019 på 0,8 procent, men i forhold til samme kvartal 2018 har væksten været 2,0 procent:
- Der er altså fortsat en pæn vækst i dansk økonomi, og det skyldes ikke mindst byggeriet, der i samme periode har haft en stigning i beskæftigelsen på knap 6.000 mand svarende til 3,4 procent. Det kan vi genkende i malerfaget, hvor vi i øjeblikket har en pæn vækst. Vores medlemmer har rigeligt at lave, og det kan til tider være vanskeligt at skaffe den nødvendige arbejdskraft til at følge med, siger Ole Draborg til BygTek.
For tidligt at råbe ’ulven kommer’
Ole Draborg synes, at der tales for meget om, at ’recessionen er på vej’, selv om en række topchefer netop har været ude med budskabet om, at det er alt for tidligt at råbe ’ulven kommer’:
- Danske Malermestres medlemmer har nogle meget positive forventninger til resten af 2019. Det gælder først og fremmest inden for erhvervsbyggeriet, men gælder faktisk hele vejen rundt. Mange virksomheder i malerfaget må i øjeblikket sige nej til opgaver, og vores seneste konjunkturundersøgelse viste, at to ud af tre virksomheder har måttet sige nej til opgaver i første halvdel af 2019, siger Ole Draborg.
Mange uddannelsesaftaler
Danske Malermestre har indført uddannelsesgaranti for lærlinge i malerfaget, og de seneste undersøgelser viser, at der er et stigende antal lærlinge i malerfaget.
Samtidig har malermestrene den fordel, at faget er søgt af mange unge kvinder – cirka halvdelen af uddannelsesaftalerne indgås af kvinder – hvilket letter presset på at skaffe tilstrækkeligt lærlinge:
- Vi kan dog altid tage flere, så hvis unge mennesker har evner og lyst til at komme ind i malerfaget, så er det bare om at komme frem, siger Danske Malermestres direktør.
Bevar håndværkerfradraget
Han erkender dog, at det godt kan se ud, som om malerarbejde inden for erhvervsbyggeriet er ved at have toppet, men samtidig ser han nye muligheder for privatområdet, hvor boligejerne tydeligvis har fået flere penge mellem hænderne:
- Med de lave renter er der gode muligheder for, at der sættes gang i renoveringsopgaver i privatsektoren – både ældre og nybyggeriet, siger Ole Draborg, der dog også advarer mod planerne om at fjerne håndværkerfradraget:
- I Danske Malemestre har vi altid været imod at betragte håndværkerfradraget som en konjunkturregulator. Vi ser fradraget som et strukturelt instrument, som handler om at begrænse sort arbejde. Der viser vore undersøgelser, at da BoligJobordningen var på sit højeste og omfattede alt malerarbejde, fjernede ordningen næsten det sorte arbejde fra malerfaget, slutter Ole Draborg.
Lyt tiil hele interviewet med Ole Draborg på nedenstående link
http://www.radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3689&T=Ikke tegn på recession i malerfaget