XL-Byg sender medarbejdere tilbage på skolebænken
Søger man rådgivning i byggemarkeder risikerer man i stigende grad at blive mødt af manglende praktisk erfaring. XL-Byg etablerer derfor nu nyt uddannelsesforløb
Byggevarekæden XL-Byg har sammen med Handelsfagskolen Aarhus Business College udviklet en ny certificeret farvehandleruddannelse for at klæde medarbejderne bedre på til rådgivning om alt fra opsætning af filt til spartling og maling.
De seneste 10-15 år er der forsvundet meget praktisk viden ud af butikkerne. Det mener Jacob Ryberg, der har en baggrund som bygningsmaler og er malerfaglærer og underviser på Aarhus Business College, hvor han har været med til at udvikle den nye farvehandleruddannelse.
- I takt med at flere af de fagspecifikke detailuddannelser er forsvundet, er specialbutikker lukket ned, og produkterne sælges i dag i den bredere detailhandel.
- Her har en væsentlig del af personalet aldrig selv prøvet at bruge de produkter, de står med, og det giver jo lidt skår i rådgivningen, siger Jacob Ryberg.
- Der ligger et utal af tips til gør-det-selv online, og vi ser masser af amatører folde sig ud med renoveringer af hele huse på tv, men der er ingen kvalitetskontrol. Inden for håndværk findes der rigtig og forkert og gode og dårlige teknikker.
- Man kan lære meget online, men man kan ikke google sig til erfaring, tilføjer Jacob Ryberg, der har haft første hold gennem modul ét på den nye farvehandleruddannelse og undervist i afrensning af tapet, filtopsætning, slibe og spartle og stryge- og rulleteknikker.
En kvalificeret introduktion til hele malerfaget, som underviseren kalder det.
En pind gør hele forskellen
Stine Krebs Nielsen er en af de butiksuddannede, der dagligt møder et stigende antal spørgsmål i forretningen, som hun nu har fået væsentligt nemmere ved at svare på efter at have gennemført første modul på farvehandleruddannelsen.
- Det er dejligt med uvildig undervisning, og så har det givet mig mine egne erfaringer at trække på. Bare det, at jeg har gennembehandlet en fodliste, har lært mig virkelig meget.
- Den er blevet slebet tre gange, grundet to gange og malet to gange til sidst. Den proces gør en kæmpeforskel for resultatet.
- Og jeg har faktisk fodlisten liggende i butikken, så jeg kan vise kunderne forskellen, siger Stine Krebs Nielsen, der er ansvarlig for beklædnings- og malerafdelingen i XL-Byg i Hals, hvor hun har brug for stor viden for at kunne rådgive kunderne.
Første hold farvehandlere i næsten ti år
Anden og sidste del af forløbet løber af stablen i februar 2024, hvor det første hold certificerede farvehandleruddannede siden 2015, hvor uddannelsen blev nedlagt, ser dagens lys fra Handelsfagskolen i Odder.
Og det er til stor glæde for hele branchen, mener HR- og kommunikationschef for XL-Byg Liselotte Christensen:
- At vejlede danskerne om de rigtige løsninger inden for gør-det-selv kræver i stigende grad medarbejdere med en dyb faglig viden. Det er især derfor, vi er med til at stifte uddannelsesforløbet.
- Det handler om at spare vores kunder for en masse besvær og fejlslagne projekter, der ikke bare koster penge, men også tid, kræfter og spildte materialer.
- Derudover er det selvfølgelig også en investering i vores medarbejdere, fordi de simpelthen vil få en attraktiv viden for hele branchen, siger Liselotte Christensen.
-dc