Flaskehalse i asbestdeponering SKAL løses

Flaskehalse i asbestdeponering SKAL løses

Manglende muligheder for at deponere asbest kan føre til, at borgere og virksomheder forhindres i at bortskaffe farligt asbestaffald på forsvarlig vis

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Nick Zimmermann (DF) har spurgt miljøminister Magnus Heunicke (S), hvordan han forholder sig til, at renovationsselskaber forventer pladsmangel til deponering af asbestaffald allerede i år.

Han peger på, at det kan føre til, at borgere og virksomheder forhindres i at bortskaffe farligt asbestaffald på forsvarlig vis.

Ministeren understreger i sit svar at asbest udgør en risiko, hvis det ikke håndteres forsvarligt:

- Borgere og virksomheder skal derfor naturligvis kunne bortskaffe deres asbestaffald sikkert og ansvarligt på deponier.

- Myndighederne er opmærksomme på kapacitetsproblemer på deponierne, og der arbejdes lige nu på løsninger, der kan afhjælpe flaskehalse i sagsbehandlingen oplyser miljøministeren.

Ministeren er rystet
Nick Zimmermann har i samme ombæring bedt miljøministerens partifælle, beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), om en kommentar til, at flere end 200 byggearbejdere har været udsat for asbest på deres arbejdsplads - uden at de er informeret om det.

Han peger på, at de pågældende byggearbejdere risikerer at ud vikle livstruende kræftsygdomme.

Ministeren slår fast, at det altid ”ryster hende at høre om mennesker, der er blevet udsat for asbest på deres arbejde og nu skal leve med frygten for at blive alvorligt syge.

Arbejdsgiverens ansvar
Hun understreger, at man som arbejdsgiver har klart ansvar for at overholde arbejdsmiljøreglerne, også når Arbejdstilsynet ikke er på tilsyn:

- Man bør sætte pris på at have medarbejdere, der er opmærksomme på, om arbejdsforholdene er forsvarlige.

- Manglende beskyttelse af medarbejdere mod de sundhedsmæssige risici, der er for bundet med asbest, er uacceptabelt og skal have konsekvenser, oplyser ministeren i sit svar.

Højere bøder virker præventivt
Det er blandt andet derfor, der er fremsat lovforslag om at indføre et entreprenørstop, så Arbejdstilsynet kan få mulighed for at lukke hele eller dele af en byggeplads.

Med samme lovforslag forhøjes bødeniveauet for alvorlige brud på arbejdsmiljøreglerne, så det får større konsekvenser, hvis man som arbejdsgiver bringer andres liv og helbred i fare:

- Det er stærke nye værktøjer, som, jeg er overbevist om, vil virke præventivt i forhold til meget grove overtrædelser. Det er en milepæl, at der siden 1. januar 2025 har været krav om autorisation for nedrivning af asbest.

- Men det er et område, jeg følger tæt for at se på, om der er behov for nye initiativer, slutter Ane Halsboe-Jørgensen

9/3 2025