Minister væmmedes over tv-afsløringer af udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft
Social dumping truer fællesskabet og skaber unfair konkurrence over for det store flertal af virksomheder, som overholder reglerne
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Betina Kastbjerg fra DanmarksDemokraterne har på vegne af Folketingets Beskæftigelsesudvalg bedt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kommentere på DR's dokumentarserie ’Underdanmark'.
Samtidig vil hun vide, hvilke initiativer dokumentaren giver anledning til fra regeringens side i forhold til at forebygge, at udenlandske arbejdere bliver udnyttet og udfører livsfarligt arbejde i byggebranchen.
I serien afslører Danmarks Radio blandt andet, at udenlandske indvandrere udnyttes til livsfarligt arbejde på danske byggepladser. Blandt andet peges der på sort økonomi og livsfarligt arbejde med asbest
Ordnede forhold til gavn for alle
Ministeren oplyser, at hun ”blev både vred og væmmedes” over de ting, som dokumentarserien bringer frem i lyset:
- Det er langt over grænsen for, hvad vi vil acceptere på det danske arbejdsmarked. Et arbejdsmarked med ordnede forhold kommer os alle til gavn – både lønmodtagere, arbejdsgivere og samfundet som helhed.
- Social dumping truer derimod fællesskabet og skaber unfair konkurrence over for det store flertal af virksomheder, som heldigvis spiller efter reglerne, oplyser Ane Halsbor-Jørgensen.
Hun henviser til, at der med arbejdsmiljøaftalen fra sidste år blev givet en meget stor bevilling til ikke mindst indsatsen mod social dumping:
Indsatsteam mod social dumping
Med arbejdsmiljøaftalen etableredes et nyt indsatsteam mod social dumping på tværs af Arbejdstilsynet, skattemyndighederne og politiet, som skal tage sig af særligt komplicerede og grove sager.
Desuden kommer regeringen med en strategi og handlingsplan for indsatsen mod social dumping og arbejdslivskriminalitet:
- Med den aftale er vi i fuld gang med at give Arbejdstilsynet flere redskaber til at gribe ind over for dårlige boligforhold og skærpe reglerne for krav til, at der er styr på papirerne, når man bruger udenlandsk arbejdskraft, forklarer beskæftigelsesministeren.
Mulighed for entreprenørstop
I næste måned fremsætter hun desuden et lovforslag, der indfører et entreprenørstop i bygge- og anlægsbranchen:
- Med entreprenørstoppet kan store dele af arbejdet på byggepladsen stoppes, hvis der gentagne gange er alvorlige overtrædelser af Arbejdsmiljøloven. Og allerede fra 1. januar får vi en autorisationsordning, som sikrer bedre kontrol med noget af det farligste arbejde ude på byggepladserne.
- Det er kun virksomheder med autorisation, der må foretage nedrivning af asbest. Virksomheder, der udfører autorisationskrævende arbejde uden at være autoriseret, kan se frem til en bøde.
- Bøden vil kunne skærpes, hvis overtrædelsen er grov, eller hvis der er opnået eller tilsigtet opnået en økonomisk fordel, slutter Ane Halsboe-Jørgensen.