Aktuelle nyheder - Træ

CLT kræver nye fremgangsmåder på byggepladserne En af de nye arbejdsgange, når man bygger i træ, er, at tømrerne bliver dem, som skal rejse råhuset. Foto: Adserballe og Knudsen.

CLT kræver nye fremgangsmåder på byggepladserne

Mens CLT vinder frem i byggeriet, må håndværkere omstille sig på nye måder at arbejde på ude på pladserne. Opfører man huse i træ i stedet for mursten og beton, kræver det nemlig en mere skånsom og kontrolleret proces

Del artiklen på

Af Tine Maria Kristiansen

Når man taler om bæredygtige byggematerialer, bliver CLT ofte udråbt til at være en af branchens helt store game changere. Den nye grønne spiller giver point i CO2-regnskabet, men er ikke uden udfordringer. Den fugttekniske håndtering af et træbyggeri er nemlig langt mere kompliceret end projekter i mursten og beton. Det forklarer Lars Gunnarsen, som er professor i indeklima på instituttet ’Build’ på Aalborg Universitet.

- Mursten og beton kan jo tåle at stå ude i regnvejret, indtil man holder rejsegildet. Her er det anderledes med CLT, fordi træ er et fugtfølsomt materiale, som ikke tåler vand, siger han og uddyber:

- Hvis man ikke passer på, risikerer man, at der med tiden kommer skimmelsvamp i de bærende dele. Det kan både være svært at opdage og meget svært at udbedre. Særligt hvis det opstår mellem de lag, der er i CLT-elementerne eller i de hulrum, som bliver lavet mellem konstruktionerne. Konsekvenserne kan være, at man opfører et byggeri, der er sundhedsfarligt, og som risikerer at miste styrke, fordi træet enten rådner eller revner.

Kræver en tør og kontrolleret proces
Entreprenørfirmaet Adserballe og Knudsen er en af de aktører i byggebranchen, som har satset en del på CLT-byggeri. Derfor kender virksomhedens tekniske chef, Jakob Kock, godt til udfordringerne med fugt.

- Vi har måttet prøvet os frem, fordi vi har skullet bygge på en måde, som man ikke har været vant til før i Danmark. Det har været en spændende og lærerig rejse – som også har været dyr, fordi vi både har prøvet at gøre ingenting og for meget, siger han og forklarer:

- Da vi ikke gjorde noget, opdagede vi, at det slet ikke duede. Vi fik alt for store udfordringer med fugt i træet. Omvendt har vi også været i den anden yderrabat, hvor vi gik med livrem og seler og fik sat et stort telt op over hele byggepladsen. I sidste ende var det alt for dyrt.

Jakob Kock fortæller, at virksomheden nu har fundet en løsning med et interrimstag, som man kan sætte hen over byggeriet, så det kommer i tørvejr, hvis det skulle begynde at regne. Og samtidig har man også investeret i en fugtsensorteknologi, som kan måle både temperatur og luftfugtighed i byggeriet.

- Den monterer vi i alle utilgængelige hulrum, så der kommer en advarsel, hvis der utilsigtet kommer vand derind, mens vi bygger. På den måde kan vi nå at tage hånd om eventuelle fugtproblemer og få træet tørret igen, før det er for sent, siger Jakob Koch.

Bliver bygget på samme dag
Selvom det kræver ekstra arbejde at skulle lægge en ordentlig fugtstrategi, er der dog langt fra kun ulemper ved at bygge i træ, fortæller Jakob Koch. Nogle af fordelene er ifølge ham, at der er et bedre arbejdsmiljø og indeklima, når man bygger i CLT.

- Der er ikke noget støj på arbejdspladsen, og der er heller ikke noget fugt inde i huset, fordi det hele bliver rejst, mens det er tørvejr, siger han.

Samtidig forklarer Jakob Kock, at det går super stærkt, når først man begynder at bygge, fordi delene bare skal skrues sammen.

- Med et betonhus kan man kun rejse én etage om ugen, fordi man skal støbe alle delene sammen. Når vi bygger i træ, starter vi med stueetagen om morgenen, hvorefter vi lægger låg på, sætter førstesalen på, lægger låg på igen, sætter andensalen på, for så at slutte af med taget inden dagen er omme, siger Jakob Kock og tilføjer:

- Den samme dag har vi allerede sat tagrender på, og vi sætter faktisk også vinduerne i, så der faktisk står et helt tæt råhus, inden vi går hjem. Så kan det jo sådan set bare regne, så tosset det vil, derefter, siger han.

Forskel på skala
Adserballe og Knudsen har siden 2017 opført tæt på 300 CLT-boliger, som primært er rækkehuse, der ligger på forskellige matrikler i Roskilde, Trekroner og i Køgeområdet.

Jakob Kock fortæller, at han er glad for, at virksomheden i starten har kunnet øve sig på små projekter, som er mulige at opføre på én arbejdsdag. For selvom det er hurtigt at bygge i træ, forklarer han, at det ikke er alle CLT-byggerier, som er realistiske at klare så hurtigt.

- Bygger man i stor skala, bliver man nødt til at bruge nogle andre løsninger, hvor træet kan holde til at stå udenfor i længere tid, siger han og peger på, at man typisk vil gå efter at få leveret sine elementer med en plastikmembran, som bliver pakket om træet, mens det stadig er inde i tørvejr på fabrikken, siger han og fortsætter:

- Når elementerne så kommer ud på byggepladsen, er de beskyttet på de sider, som vender op mod guds fri natur. Træet er derfor pakket ind under hele processen, og membranen bliver først taget af, når huset er kommet op.

Læs mere om Træ

14/7 2022