Brugt værktøj får nyt liv Der er bl.a. blevet doneret værktøj og maskiner til udviklingsprojekter i lande som Indien, Mozambique, Uganda, Sierra Leone og Ukraine.

Brugt værktøj får nyt liv

Siden 2015 har kunder, leverandører og samarbejdspartnere kunnet indlevere brugt værktøj og maskinel i god stand til flere af Carl Ras’ engroscentre. Nu forstærker engrosvirksomheden ressourcerne og udbreder værktøjsindsamlingen til alle 22 engroscentre

Over 100 paller fyldt med brugt funktionsdygtigt grej er gennem tiden blevet sendt afsted fra Carl Ras’ faste værktøjsindsamling.

Bæredygtighedschef Jan Brevadt antager, at Carl Ras gennem værktøjsindsamlingen har foretaget mere end 100 donationer til forskellige værksteder for udsatte i Danmark og til håndværksskoler i udviklingslande.

- Vi arbejder på at gøre en forskel både i små og store projekter i nærområder såvel som på globalt plan.

- Vi kan se, at vi gennem tiden har været med til at gøre en stor forskel for mange mennesker over hele jordkloden, uanset om det er gennem projekter til Repair Caféer, Røde Kors eller til Sierra Leone i Afrika. Det flugter med, at vi vil bidrage til FN’s 12. verdensmål om ansvarligt forbrug og produktion, siger Jan Brevadt og tilføjer:

- Som handelsvirksomhed er vi medansvarlige for vores forbrug og produktionsadfærd af de varer, vi sælger. Værktøjsindsamlingen er derfor en mulighed for at præge både vores kunder, leverandører og samarbejdspartnere til at tage medansvar.

- Størstedelen af vores kunder er professionelle håndværkere, der har behov for værktøj og maskiner i topkvalitet. Hvis det gamle værktøj stort set ikke fejler noget, kan det lige så godt få nyt liv og skabe større værdi for andre, der har mere brug for det end os.

- Mange gange fejler værktøjet jo ikke noget, der er bare kommet en nyere model.

Branchens bidrag til værktøjsindsamlingen er afgørende
Brian Nielsen, der er intern sælger og ansvarlig for håndteringen af værktøjsindsamlingen i Carl Ras, har siden januar registreret ca. 1800 brugte maskiner, knap 500 stk. håndværktøj, tøj, sko og andet brugt grej.

Alt det har kunder, leverandører og samarbejdspartnere som MT Højgaard og Enemærke & Petersen været med til at bidrage til.

Carl Ras har for nylig indgået leverandørsamarbejde med nedrivnings- og anlægsvirksomheden Tscherning, hvilket netop kom i stand på grund af fokus på at hjælpe kunder med at reducere ressourceforbrug gennem blandt andet værktøjsindsamlingen.

- Hver donation består som minimum af et par hundrede stykker grej, men er der tale om søm og skruer, kan der snildt være 10-15.000 stykker fyldt op i en helpalle, som vi donerer.

- Kunderne indleverer ofte brugt håndværktøj og skruetrækkere, som vi ikke kan skaffe fra virksomhederne. Samarbejdspartnerne kan derimod løbende donerer en masse maskiner, der stort set er helt nyt, fortæller Brian Nielsen og tilføjer:

- Jeg bliver løbende kontaktet af forskellige NGO’er og nødhjælpsorganisationer, der godt kunne bruge vores hjælp, og virksomheder, der vil høre, om de kan være med til at bidrage med restvarer og større maskiner til vores indsamling.

- Det betyder alverden for den forskel, vi sammen kan være med til at gøre både for genbrug og genanvendelse og i hjælpen til udsatte. Vi er enormt glade for, at så mange støtter op om værktøjsindsamlingen, så det brugte værktøj og maskiner får en recirkulation.

Fornyer strategi og ressourcer til værktøjsindsamlingen
Jan Brevadt lægger ikke skjul på, at det kræver mange interne ressourcer at holde værktøjsindsamlingen i gang året rundt.

Alligevel vælger Carl Ras nu at styrke ressourcerne, så værktøjsindsamlingen bliver integreret i alle virksomhedens 22 engroscentre, så de kan blive en stærkere samarbejdspartner for dem, der donerer brugt funktionsdygtigt værktøj og for de modtagende parter.

Butikscheferne får hver især ansvar for at sikre, at den lokale indsamling løbende sendes til Carl Ras i Herlev, hvorfra det hele samles og doneres til gode formål.

- Vi ønsker at genbruge og genanvende endnu mere og bevare produkternes levetid så længe som muligt. Jo flere overskudsprodukter vi kan videregive til socioøkonomiske projekter, jo større værdi kan vi samtidig skabe for udsatte samfundsgrupper, siger Jan Brevadt og tilføjer:

- Samtidig vil vi fortælle mere om initiativerne og projekterne, vi donerer til, når kunder og samarbejdspartnere indleverer deres brugte værktøj og maskiner. Det er mit håb, at endnu flere i branchen så bakker op om konceptet og holder fokus på den gode sag.

Brugt værktøj og maskiner får nyt liv
Værktøjsindsamlingen i Carl Ras startede for ni år siden som et indsamlingsprojekt til jordskælvsramte i Nepal.

Siden da er brugt værktøj og maskiner gennem værktøjsindsamlingen også blevet doneret til udviklingsprojekter i Indien, Mozambique, Uganda, Sierra Leone og Ukraine, der har akut brug for nødhjælp, eller hvor levestandarden generelt er lavere end i Danmark.

I 2021 samarbejdede Carl Ras for eksempel med Ingeniører uden Grænser om at donere fire paller med 32 kasser fyldt med svejsemaskiner, skruemaskiner, søjleboremaskiner, hamrer, topnøglesæt og meget mere til erhvervsskolen ’Opportunity Training Centre’ for unge med fysisk handicap i Sierra Leone i Afrika.

Formålet var at styrke skolens håndværkeruddannelse, så de unge efterfølgende havde bedre levegrundlag for at skabe en fremtid for dem selv i lokalsamfundet i Sierra Leone.

- Erhvervsskolen har ingen midler til selv at indkøbe værktøj og maskiner og lever efter en minimal økonomi. Eleverne kan bruge værktøjet i undervisningen til at bygge produkter, de kan sælge for at skabe indkomst til skolen.

- Jo bedre uddannelse de kan få, jo større er chancen for, at de kan komme tilbage til lokalsamfundet og skabe et liv uden at ende på gaden som tiggere.

- Skolen er derfor ovenud lykkelige for donationen af værktøj og maskiner, sagde Ida Højgaard, daværende projektleder hos Ingeniører uden Grænser, der var ansvarlig for fragten af værktøjet og maskiner til skolen.

I februar sendte Carl Ras en ny container med 75 maskiner, 200 stk. håndværktøj, 23 pakker bolte, søm og skruer afsted til skolen i Sierra Leone.

-dc

13/9 2024